„Найк” е най-скъпата спортна марка

публикувано: 13/02/2010 - 21:23 | | коментирай сега
„Найк” е най-скъпата спортна марка

10.7 МЛРД. ДОЛАРА е стойността на марката „Найк” и това я нарежда на първо място в класация на сп. „Форбс” на 7-те най-скъпи спортни бранда. През последната година компанията е единственият производител на спортни обувки и дрехи, чийто пазарен дял се е увеличил. На второ място е телевизионният канал ESPN с 10.5 млрд. долара. Дъщерната компания на „Дисни” взема от кабелните оператори по 4 долара месечно за всеки клиент, отбелязва „Форбс”. Тя държи правата за излъчване на Зимната олимпиада, открита в събота във Ванкувър, в Южна Америка и няколко страни в Азия. На трето място е „Адидас” – стойността на бранда се оценява на 7.3 млрд. долара, а логото се появява върху екипите на 350 отбора по футбол, баскетбол, ръгби, крикет в цял свят.

„Форбс” класира на четвърта позиция Gatorate (6.4 млрд. долара), притежавана от „Пепси” и завоювала 75% от пазара на спортни напитки в Северна Америка, което е 3.5 пъти повече от Powerade на „Кока-Кола”. Следва „Рийбок”, дъщерната компания на „Адидас”, с 2 млрд. долара.

Шестото място е за каналите Sky Sports, чиято марка се оценява на 1.3 млрд. долара. Британската компания държи правата за излъчване на редица атрактивни състезания, между които и английското футболно първенство. Седми е производителят на спортни видео игри EA Sports със 770 млн. долара. Madden NFL е най-продаваната спортна видеоигра в историята, през 2009-а излезе 20 тата й версия. Компанията прави игри по футбол, баскетбол, голф, хокей и други спортове.

етикети:

Коментари


Публикуването е достъпно само след вход с facebook акаунта ви.