10 начина да се заредиш с енергия на работното място

публикувано: 02/01/2013 - 02:08 | | коментирай сега
10 начина да се заредиш с енергия на работното място

Чувстваш ли се уморен, разсеян, флегматичен? Нормално е след толкова дълги и сити празници. Забрави за тройните кафета и вместо това опитай тези 10 прости номера. И ще се почувстваш изпълнен с енергия.

Вероятно си чел последните статистики. Производителността на работното място се повишава, а заетостта намалява. Това означава само едно – че персоналът е намалял, но за сметка на това трябва да работи по-усилено и по-дълго. Нищо чудно, че толкова много хора се чувстват уморени и постоянно се наливат с кафета и енергийни напитки.

Все пак часовете в денонощието са все още 24. А ти освен че трябва да работиш повече, трябва да бъдеш по-продуктивен, трябва да бъдеш зареден с енергия и трябва да бъдеш щастлив. В противен случай скоро ще започнеш да се чувстваш нещастен, кисел, заядлив, и по пътя си надолу вероятно ще повлечеш много хора със себе си.

Натовареното ежедневие ангажира цялото съзнание на хората и понякога те просто забравят за простите неща, които ги карат да се чувстват пълни с енергия. Ето няколко съвета, които могат да те накарат да се заредиш със свежа енергия и не включват употребата на стимуланти и неограничени количества кафе.

1. Започни деня си с тренировка

Може би си мислиш, че тренировката в началото на деня ще те накара да се чувстваш уморен, но на практика ако първото нещо за деня е да накараш кръвта да се раздвижи, това ще те зареди с енергия за целия ден. Не забравяй за закуската - това е най-важното гориво, което ще ти дава сили да минеш през деня.

2. 20-минутна зареждаща дрямка

Със сигурност никой не иска колегите да го виждат, че дреме на работното си място, но последните проучвания показват, че кратката дрямка може да те зареди с енергия за целия ден. В действителност вече има работодатели в Щатите, които осигуряват условия и възможност за дрямка на своите служители. Това може да са различни типове масажни столове, релакс столове, има дори и «стаи за дрямка».

3. Отърви се от вътрешната си злоба

Целият емоционален багаж, който ти тежи ден след ден, трябва да си отиде. Независимо дали това е неприязън, който изпитваш към някой колега или друг проблем, който няма нищо общо с работата ти, силните емоции могат да бъдат разсейващи и да изсмучат енергията ти. Понякога си мислим, че можем да игнорираме чувствата си, но често просто ги прикриваме. Това отнема голяма част от енергията ни. Направи списък с нещата, които те тормозят и отдели нужното време на разрешаването и преодоляването на всяко едно от тях, докато не успееш да ги разрешиш напълно. Много скоро след това ще се почувстваш, че сякаш някой ти е добавил минути към часовника всеки ден.

4. Направи си 15-минутна почивка за смях

Смехът е естествен енергетик. Ендорфините, които се освобождават при кикотенето, са същите като тези, които се освобождават по време на физическа тренировка. Можеш да се регистрираш в някой сайт, от който да ти изпращат виц на деня, или куриози от YouTube, или някакви други забавни клипчета. Поговори с някой колега, който е широко скроен и има чувство за хумор. Така бързо ще заредиш цялата обстановка със свежест и ще помогнеш на всички да се чувстват добре до края на деня. Перфектният момент за това е следобед, точно когато идва класическият следобеден спад на тонуса.

5. Направи си 15-минутна разходка

Понякога единственото нещо, което ти трябва, е просто да станеш и да излезеш. Няма значение дали навън е топло, студено или вали дъжд. Ставането от компютъра и стола може да зареди със свежа енергия тялото и мозъка ти. Като излизаш, не забравяй да си оставиш и телефона в офиса. Разтегни се, дишай и просто повърви на свеж въздух, за да се почувстваш презареден и освежен.

6. Прочети нещо интересно и забавно по време на обедната почивка

Едно малко бягство прочиства съзнанието и възвръща енергията. Кратките разкази са идеалното решение за обедната почивка. Те са не само интересни, но това, че можеш да завършиш един разказ по време на обедната почивка, ти дава чувството за завършеност, което ти приповдига настроението, дава ти малка доза увереност, която ще ти е много полезна при справянето с останалите предизвикателства до края на деня.  борбата с останалите битки до края на деня. Можеш да опиташ и с някой класически автор като например Марк Твен или Ръдиард Киплинг и така ще почувстваш, че правиш нещо смислено с времето си.

7. Разрешавай всеки конфликт с шефа и колегите си

Тревогите ти покрай някой конфликт могат да заемат цялото ти внимание и много скоро да те изтощят. Не задържай нищо в себе си. Изправи се лице в лице с проблемите си. Ако си достатъчно отворен, съпричастен и дипломатичен в подхода си, това може да доведе до една по-силна връзка, която да направи дните ти по-лесни и ти да можеш да им се насладиш.

8. Направи нещо хубаво за някой колега

Много е зареждащо да мислиш за някой друг. Актът на даване приповдига настроението по естествен начин и, разбира се, благодарността също предоставя много енергия. Опитай този простичък трик - да правиш малки жестове към различни хора всеки ден в продължение на една седмица. Ще бъдеш учуден от резултата.

9. Обади се на приятел, отдели 15 минути за чат със скъп човек

За някои хора няма нищо по-зареждащо от връзката с добри приятели. Дали ще се обадиш на някой скъп човек просто да чуеш как е, или ще му споделиш нещо, което те мъчи, това ще ти да даде сили и нужната подкрепа да продължиш битките си. И най-хубавото е, че в този случай и твоят приятел ще се почувства по същия начин.

10. Увери се, че си харесваш работата

Ако си мразиш работата, тогава никое от предложенията по-горе, нито конските дози кофеин, ще ти помогнат да се почувстваш достатъчно тонизиран, за да преминеш без проблем през постоянния стрес на работните дни. Тогава това, което трябва да направиш, е да намериш начин да ти плащат за това, с което ти е приятно да се занимаваш. Не е нужно да правиш себе си и всички останали около теб нещастни. Животът е твърде кратък и само от теб, зависи да се наслаждаваш на всеки един ден от него.

Източник: Inc.com

Коментари


Публикуването е достъпно само след вход с facebook акаунта ви.