10 необясними неща в човека

публикувано: 19/04/2010 - 15:53 | | коментирай сега
Няма научно обяснение защо и на какво се смеем Няма научно обяснение защо и на какво се смеем

Учените на Земята успяха да разделят атома, да изпратят човек на Луната, да разгадаят структурата на ДНК... но не могат да обяснят 10 „простички” неща в човека.

Има аспекти от поведението и физиката на хората, които са мистерия и за най-гениалните умове, пише британското списание „Ню Сайънтист”. Ето няколко от тях, които се броят на пръстите на двете ръце:

  1. Изчервяването. Чарлс Дарвин смята, че лицето ни става червено, когато се притесняваме и лъжем, защото природата така предупреждава другите. Засега няма категорично обяснение защо го правим.
  2. Смехът. Когато се смеем, количеството на хормона на щастието ендорфин в тялото ни се покачва и се чувстваме добре. Неизвестно е обаче защо се смеем и кое ни разсмива. Скорошно изследване доказа, че не шегите, а баналните коментари ни карат да се смеем повече.
  3. Целувката. Потребността да се целуваме не ни е заложена генетично, защото хората в не всички общества се целуват. Повечето учени смятат, че желанието за целувка произхожда от кърменето в бебешка възраст.
  4. Сънищата. Зигмунд Фройд смята, че сънищата са огледало на нашето подсъзнание и ни помагат да се справим с емоциите. Няма аргументирано обяснение защо мозъкът ни произвежда странни видения докато спим.
  5. Суеверията. В еволюционен аспект те нямат смисъл. Този импулс обаче се следва от първите хора до днес.
  6. Бъркането в носа. Неприятният навик е характерен за около три четвърти от тинейджърите по света. Но не е ясно защо г правят. Според една от най-смелите теории така се засилва имунната система.
  7. Юношеството. Човекът е единственото същество на земята, което го изживява. Редица специалисти твърдят, че целта му е да се реорганизира мозъкът ни, преди да станем възрастни и да изживеем необходимата лудост на младежките години, преди да дойде времето, когато вече чувстваме отговорност.
  8. Алтруизмът. Биолозите все още не открили логична причина всеотдайността и себераздаването на околните ни доставя удоволствие.
  9. Изкуството. Хората имат нужда от него, за да дадат израз на таланта си. То е еквивалентно на изначалната нужда на пауна да разпери опашката си... просто така. За да я видят другите.
  10. Окосмяването. Космичките по човешкото тяло са разположени на единствените места, където приматите нямат окосмяване. А се смята, че произхождаме от маймуните.  

Коментари


Публикуването е достъпно само след вход с facebook акаунта ви.