10 причини да напуснете работа тази година

публикувано: 29/01/2013 - 01:10 | | коментирай сега
10 причини да напуснете работа тази година

Не можеш да правиш пари, ако не продаваш нещо истинско. Не можеш да направиш нещо истинско, ако първо въображението ти не го роди. Не можеш да имаш въображение, без да се предадеш пред идеята, че искаш от все сърце да създадеш нещо стойностно за другите. (…)

Курсът на историята написа следващия си епизод. Няма време за глупости. Ще ви кажа защо трябва да напуснете работата си, днес, сега, тази година. Защо трябва да задвижите идеите си. Защо трябва да изградите фундамент на живота си…*

1. Средната класа е мъртва. Преди няколко седмици посетих приятел, който управлява трилион долара. Без майтап. Трилион. Ако ви кажа името на семейството, за което е работил, ще кажете „те имат трилион? Наистина ли?”. Но така се случва, когато 10 милиона долара нарастват с 2% годишно в продължение на 200 години. „Всичко е аутсорсинг. Технологията е превзела хората на хартиените документи”, каза той. По думите му повече хора са се издигнали над средната класа. Но и невиждано голям брой са станали служители с временен статут. Това е новата парадигма. Средната класа е загинала. Американската мечта никога не е съществувала. Тя е само маркетинг слоган.

2. Заместими сте. Технологията, аутсорсингът, способностите на продуктивност заместиха средната класа. Или работническата класа. Много от професиите, които съществуваха в развитите икономики преди 20 години, сега са ненужни.

3. Компанията не ви харесва. Главен редактор на голямо новинрско издание в САЩ разказва: Нашите топ автори поставят истинските си имена в публикациите си в Twitter, набавят повече последователи, фенове, и след това искат повишение на заплатата. Какъв е проблемът? Не иска ли медията да бъдат авторите й по-популярни и уважавани? Не. Медиите искат всичко да е за новините. „Не искаме никой да е индивидуална звезда”, казва редакторът. С други думи сега работата му е да унищожава кариерните въжделения на много от талантливите си хора.

4. Парите не са щастие. Харчим толкова повече, колкото повече се увеличава заплатата ни, показват изследвания на ефектите на покачване на възнаграждения. Плащаме за по-добра кола, нов компютър. След това се питаме къде отидоха всички тези пари и как живеех преди това? Работата, която не ви прави щастливи никога няма да ви отведе там, където искате. Само свободното време, въображението, творчеството и възможността да изчезвате за малко ще ви помогнат да създавате уникална стойност, която никой друг досега не е давал в историята на човечеството.

5. Броят на хората, способни да вземат голямо решение, чрез което да ви съсипят живота. Начинът да избегнете ситуацията на зависимост (от шефа, издателя, купувача на вашата компания) е да се занимавате с възможно повече неща едновременно. Това не може да се случи за ден. Започнете да планирате, за да създадете своя собствена съдба.

6. Работата ви задоволява ли нуждите ви? Под нужди се имат предвид физическите ви, емоционални, умствени и духовни потребности.

7. Помислете за плана си за пенсиониране. Единственият правилен такъв в момента е да се започне бизнес или вид платформа или начин на живот, в които могат да се заделят пари. Мнозина ще кажат „но аз не съм предприемач”. Не е вярно. Всеки е предприемач. Задължително е само да си способен да се проваляш, да имаш идеи, да можеш да продаваш идеите си и да ги изработваш в някаква форма. Освен това човек може да управлява кариерата си с предприемчив дух. И да бъде предприема, докато е на работа.

8. Осъзнаването на самозаблуди като „твърде съм стар”, „не съм творческа личност”, „имам нужда от застраховка”, „трябва да си отгледам децата”. Всеки днес е това, за което се е възприемал вчера. И утре може да бъде друг, ако днес промени начина си на мислене.

9. Следващ аргумент: Няма нищо лошо да се предприемат малки стъпки. „Не мога просто да напусна”, казват хората. „Имам да плащам сметки”. Разбира се. Никой не казва да си подадете молбата си утре. Всяка мечта се изгражда с малки действия в продължение на много дни. Така човек си извоюва свободата.

10. Знаете, че охолството и изобилния живот никога няма да дойдат от работата ви. Те идват само когато се придвижвате от една тема, по която мислите, към друга. Когато истински подобрявате живота на хората около вас (семейството, приятелите, колегите, клиентите, потенциалните потребители, читателите, тези, които дори не познавате). Когато всеки ден се събуждате с мотив да го правите.

Станете провокатор на изобилие в живота на околните, който влияе на хората около себе си. Ще видите, че тогава течението ще се понесе във вярната посока. Нови възможности ще възникнат за вас. 

*По нашумял материал от блога на инвеститора, предприемач и автор на книги и статии за личностно развитие Джеймс Алтъчър

Коментари


Публикуването е достъпно само след вход с facebook акаунта ви.