10-те най-бедни държави в света

публикувано: 17/09/2012 - 13:18 | | коментирай сега
Деца отиват на училище в Сао Томе и Принсипи Деца отиват на училище в Сао Томе и Принсипи

Наличието на крайна бедност в една държава обикновено се измерва с проблеми като ограничен достъп до важни природни ресурси, епидемични болести, глад и война. В тези страни нивото на образованието е много ниско. Хиляди хора остават неграмотни до дълбоки старини. В същото време здравето и грижата за него са масово игнорирани.

На базата на актуална информация от Световната банка авторите в „Уолстрийт джърнъл” изследваха някои от най-бедстващите нации на планетата. Те взеха под внимание наличните статистически данни от тези държави – БВП на глава от населението, Брутен вътрешен продукт, броят на заболелите от ХИВ/СПИН, продължителността на живота, безработицата, детската смъртност, броят на децата, които не са били записани за начално образование. Така бе оформен списък на 10-те най-бедни държави в света. Подредбата изглежда така:

10. Сао Томе и Принсипи. В тази страна живеят 200 000 души на западния бряг на Африка. Разчита се засилено на производството на какао след като държавата става независима през 1975 г. За жалост обаче продукцията на какао пада изключително заради лош мениджмънт. Въпреки че има петия най-нисък БВП в света, децата, обхванати в  начално училище са 98,3%, което е доста над средното за света от 88,8%.

9. Сиера Леоне. Нивото на бедност там е 66,4%. Населението й е 5,997,486 души. Тя разполага със значителни минерални, земеделски и рибни ресурси, които могат да я доведат до икономически растеж. Но страда от голяма политическа нестабилност заради гражданската война между 1991 и 2002 г. Военните продължават да управляват след войната. В страната има много висока инфлация – 18% и голяма корупция.

8. Бурунди. През 1993 г. политическите различия между двете големи етнически групи в страната – хуту и тутси, водят до масово етническо насилие, което продължава повече от десетилетие. Въпреки че гражданската война свърши, конфликтът в региона остава. БВП на глава от населението е 271 долара. Това е второто най-ниско равнище в света.

7. Мадагаскар. Разположена в Индийския океан източно от Африка, тази островна държава има население от 350 хил. души. До края на 90-те години Мадагаскар бе под властта на социалистическо управление. 80% от заетите там са в сектора на селското стопанство, от което икономиката е изключително зависима. БВП на глава на населението – 467 долара.

6. Еритрея. Население: над 5 400 000 души. Равнище на бедността: 69%. Въпреки че надеждите за раздвижване на икономиката й идват от няколко големи чуждестранни инвестиции в минния сектор, все още 80% от хората са наети в селското стопанство. То пък от своя страна заема 11% от БВП на страната. 34% идват от сектора на усугите.

5. Свазиленд. Ниво на бедността: 69,2%. Население – над 1 млн. души. Няколко фактора я правят силно зависима. Сред тях са експортът към Южна Африка. Там също основната работна сила е съсредоточена в земеделието, въпреки че има опасения, че възможностите за плодородие на почвата се изчерпват. 

4. Конго. Ниво на бедността: 71,3%. Население: 67 757 000 души. БВП на глава от населението: 231 долара. Конго страда от национален конфликт и много високи нива на корупцията в последните 15 години. Те драматично намалиха националното производство и приходите за бюджета, повишиха външния дълг и доведоха до смъртта на повече от 5 милиона души в резултат от насилие, глад и болести.

3. Зимбабве. Откакто стана суверенна през 1980 г., тя има един държавен лидер – Робърт Мугабе. Неговото управление е белязано от програма за насилствено преразпределение на земята, която навреди на земеделието – сектор, който съставя голяма част от износа и работните места на нацията. 72% от хората там живеят в бедност. БВП на глава от населението: 776 долара. Брой на хората в Зимбабве: над 12 754 000 души.

2. Екваториална Гвинея. Ниво на бедността: 76,8%. Население: 720 213 души. БВП: 19,79 милиарда долара. БВП на глава от населението: 27 478 долара (40. най-висок.) Да, точно така, страната, която се класира като втора по бедност в света има толкова голямо равнище на БВП на човек. То е доста над средното за света от 10 034 долара. Въпреки че добивът на петрол и газ там е довел до значителен растеж, по-голямата част от населението й продължава да разчита на фермерството. Правителството е критикувано за лошото управление на приходите от енергийните ресурси. Здравословното състояние на нацията е един от поводите за масови критики. Въпреки че населението живее в държава, богата на петрол, нивото на здравеопазването е катастрофално. Средната продължителност на живота е 50,8 години.

1. Хаити. Ниво на бедността: 77%. Население: 10 милиона души. БВП: 7,35 милиарда долара. БВП на глава от населението: 726 долара. Световната банка изчислява, че повече от половината от хората в страната живеят с по-малко от 1 долар на ден. 80% от населението на страната живее с по-малко от 2 долара на ден. Безработицата през 2010 г. е била 40,6%. Бедната нация все още се възстановява от опустошителното земетресение от януари 2010 г., когато там загинаха между 46 хил. и 85 хил. души. Щетите възлязоха на 8 милиарда долара, което е около 120% от БВП на страната. 

Коментари


Публикуването е достъпно само след вход с facebook акаунта ви.