11 тежки истини, известни на добрия лидер

публикувано: 12/01/2013 - 02:12 | | коментирай сега
11 тежки истини, известни на добрия лидер

Една от най-страхотните черти на добрите лидери е умението им да се задържат на върха без да полагат големи видими усилия. Те са хора, които сякаш едва ли някога са се съмнявали в себе си.

Според американската авторка и автор Диърдри Малони силните лидери са хора, които се борят, но освен това са овладели до съвършенство начина, по който ги виждат останалите. „Те знаят, че всяка стъпка, която правят, всяко решение, което вземат, има значение накрая“, коментира тя. Затова изготвят стратегиите си внимателни и действат агресивно. Мислят за ситуацията напред не само след следващата им стъпка, но и много по-напред от най-близките им ходове в бъдещето. Наясно са, че винаги трябва да се оглеждат за възможности.

В новата си книга Малони изброява 11 тежки истини, които добрите лидери знаят, но рядко коментират, докато са на върха:

1. Всичко е политика. Всеки ден взаимодействаме с хора, които разполагат с това, което искаме и желаят това, което в замяна сме способни да им дадем. Силният ръководител разбира, че убеждаването е навсякъде. И че ако иска да прогресира, човек трябва да има добра работна етика и да владее умението да изгражда надеждни, ефективни и влиятелни връзки.

2. Успехът те прави непопулярен. Когато си лидер в състояние на прогрес, имаш около себе си близки и колеги, които те подкрепят и ти помагат. Щом започнеш да постигаш очакванията, тогава същите хора започват да те харесват по-малко.

3. Всъщност не си чак толкова интересен. Всеки човек си мисли, че е много интересна личност, но великите лидери знаят, че личната им история не е чак толкова интересна на другите, колкото на тях самите.

4. Всеки се страхува. Успешните хора се отличават по това, че излизат напред и поемат риск, въпреки че също ги е страх.

5. Някой винаги гледа. Каквото и да правиш рано сутрин, винаги трябва да си в добър външен вид. Хората постоянно гледат. Хората постоянно коментират. Светът е по-малък, отколкото предполагаме.

6. Човек винаги трябва да пази енергията си. Страхотните лидери винаги разбират кое точно им дава повече енергия и повишават този вид дейност. Същвевременно ограничават дейностите, които ги пресушават и изстискват.

7. Да си уверен, означава да се изправиш пред собствените си слабости.

8. Никога не бива да се говори лошо за екипа или компанията. С тази негативност лидерът наранява само себе си.

9. Лидерът трябва да надхвърля собствената си отговорност. Той е значим, когато убеждава другите да изпробват нещо ново. Да се придвижат над автобиографията си. Да поемат риск в нова инициатива.

10. И да подобрява непрекъснато общуването си. Всеки разговор е възможност да се свържеш с даден човек по нов начин.

11. Всеки трябва да има живот извън работата. В него човек научава повече за другите хора – различен вид познание, което работата не може да му осигури. В личното време той добива различна гледна точка и трупа още впечатления, ценни за всичко останало с което се занимава и за него самия като човек.

По материал на Business Insider

Коментари


Публикуването е достъпно само след вход с facebook акаунта ви.