3D монитор позволява да "докоснем" пространството в него (видео)

публикувано: 28/02/2013 - 14:30 | | коментирай сега
3D монитор позволява да "докоснем" пространството в него (видео)

Нов, изумителен компютър беше представен по време на тазгодишната конференция TED в Лос Анджелис. Устройството работи с монитор, който позволява на хората да протегнат ръката си във виртуалното пространство, което той показва, и да докоснат дигиталното съдържание в него. Сътрудникът на TED Джиня Лий е разработил монитора SpaceTop 3D Desktop в сътрудничество с Microsoft. Като позволим на хората да взаимодействат с машините по същия начин, както с твърдите обекти наоколо, можем да направим компютрите много по-интуитивни, отбеляза той пред Би Би Си. Изобретателят очаква, че системата ще навлезе в масова употреба в рамките на десетилетие.

LED мониторът е прозрачен, с вградени камери, които проследяват жестовете на ръцете на човека, пъхнати под него, и движението на очите на седналия пред него човек. Дизайнът е вдъхновен от човешката нужда да се докосват неща и да се доставя лично изживяване с помощта на технологиите. Тази нужда в последните години се използва активно от маркетинга и търговските изложения.

Устройството разчита на човешката пространствена памет, която по естествен път запомня къде се намират предметите. Смята се, че превеждането на това изначално човешко умение в света на компютрите ще даде възможност на хората по-лесно да ги използват и да се справят със сложни компютърни задачи. Така например, ако потребител работи върху нов документ на пространствения монитор, той може да го хване с ръка и да го хвърли като книга (т.е. да го складира) някъде настрани. Освен това с новата технология архитекти ще могат да обработват 3D моделите си.

Видеото по-долу на MIT Media Lab/Microsoft Applied Sciences показва как работи технологията.

See video

Коментари


Публикуването е достъпно само след вход с facebook акаунта ви.