6 исторически личности, които сами сринаха цели икономики

публикувано: 02/09/2012 - 16:57 | | коментирай сега
6 исторически личности, които сами сринаха цели икономики

Какво значение има някаква си личност за сложния свят на световната икономика? Дори милиардерите нямат достатъчно пари, за да предизвикат истинска промяна - в света има достатъчно банки и регулатори, които да ги спрат. И въпреки това историята е запомнила няколко индивида, които успели да дръпнат килимчето на сигурността под краката на цели икономики.

Стив Пъркинс

34-годишният британски петролен брокер в компанията PVM Oil Futures прекарал през 2010 г. един бизнес уикенд в луксозен голф курорт, където се отдал на истинска алкохолна оргия, продължила до ранните часове на вторника. Това не му попречило да се яви на работа в същия този ден с всички последствия от наситения си със спирт организъм. Въпреки че брокерите принципно търгуват само от името на клиентите, Пъркинс решил да се пробва от първо лице. Той закупил 7,13 милиона барела петрол „Брент” на стойност 520 млн долара с парите на компанията в срок от 19 часа. Пиянската постъпка се оказала 69% от общия обем изтъргуван петрол от типа в глобален мащаб. Резултатът? Цените на петрола скочили с над 1,50 долара за барел само за 30 минути. В крайна сметка Пъркинс бил глобен с 72 000 британски лири и му било забранено да участва в търговски дейности за пет години – дребно наказание за човек, успял за няколко часа да разлюлее цялата световна икономика.

Дейвид Ли

През 2000 г. китайският математик Дейвид Ли създава Гаусовата копула функция, чиято цел е да оценява хазартния риск във всяка ситуация – да, познахте, и на финансовите пазари. Мечтаната от всички формула се оказала толкова успешна, че Ли е предложен за Нобелова награда. Магическият код предлагал на банкерите и инвеститорите да запазят парите си сигурни и да печелят по-бързо. И всички му се нахвърлили като мухи на мед. Формулата донесла нечувани печалби. Тогава обаче се появил Черният Петър, който не се поддал на никакви предсказания – имотният пазар и къщите за стотици милиарди долари, които собствениците им реално не можели да си позволят. Всички знаем за какво става дума. Пазарите разчитали твърде много на формулата на Ли... и останалото е история.

Джордж Сорос

За да разберете как Джордж Сорос спечели милиард долара за един ден, трябва да разберете практиката, наречена къси продажби. В тях залагате срещу акции или валути, за които вярвате, че скоро ще се обезценят. Разрешава ви се да купувате ценни книжа срещу обещанието да ги платите по-късно, на бъдещи цени. Купувате и продавате на сегашните цени. Ако стойността на активите наистина падне, ще платите много по-малко, отколкото сте спечелили от продажбата и ще направите добра печалба. Но риск винаги има.

Джордж Сорос имал предчувствие, че британската лира ще поевтинее. В началото на 90-те години британското правителство изкуствено поддържало стойността й по-висока от тази на останалите европейски валути, въпреки линеещата си икономика. Това ставало, като правителството изкупувало милиарди от собствената си валута.

Тогава се появил Сорос и направил един от най-рисковите залози в историята на финансовите пазари – на 16 септември 1992 г. той продава валута на стойност 10 милиарда долара. Този ден става известен като Черната сряда. Корабът на британската валута потъва по-бързо, отколкото държавата може да го спаси. Стойността на паунда започва да пада до такава степен, че Великобритания е принудена да се изтегли от Европейската валутна система. През следващите три месеца стойността на паунда пада с 24%. Сорос слага 1,1 млрд долара в джоба си и става известен като „Човекът, който срина Банк ъф Ингланд”.

Уилям Патерсън

Тясната ивица земя, свързваща Северна с Южна Америка – мястото, където днес се намира Панамският канал – е една от най-стратегическите точки на планетата. Ако искали да търгуват между двете половини на глобуса, хората трябвало да я прекосят. Ето защо контролът върху това мъничко парче земя е Светият Граал за всеки предприемчив човек. В края на 17. век шотландецът Уилям Патерсън предложил там да се основе колония. Разкъсваната от икономически и политически кризи Шотландия подскочила от радост пред идеята и инвеститори от цялата страна налели 400 000 лири стерлинги в проекта. Не ви звучи много? Да го кажем така – една пета от всички пари в Шотландия отишли за идеята на Патерсън.

През юли 1698 г. той повел първата експедиция към Панамския провлак. И изведнъж хората започнали да измират. Тропическите болести отнели живота на по-голямата част от колонизаторите, а самият Патерсън едва успял да се добере жив до един от бягащите кораби. Преди шотландските власти да разберат това, те изпратили нова вълна от 1200 колонизатори, които обаче са посрещнати от испанската Армада, решила сама да сложи ръка над ценното късче земя. Разорената Шотландия скоро подписва Акта за обединение с Англия в замяна на обещанието да получи парите, пропилени от Патерсън. Така се ражда Великобритания и умира мечтата за Велика Шотландия.

Уилям Пикар

Производството на халюциногена LSD е трудно и само няколко души в целия свят са способни да го направят. Един от тях е уважаваният химик Уилям Пикар, бивш директор проучвания на Калифорнийския университет в Бъркли. Между 1991 и 2000 г. той произвежда почти всичката световна наличност от LSD за наркомафията. В края на този период Пикар се съюзява с богатия наркотрафикант Гордън Скинър, който обещава да му създаде идеалната лаборатория за производство на наркотика в изоставен ядрен склад. Скинър инвестира стотици хиляди в мястото и го окомплектова дори с озвучителна система за 80 000 долара и мраморно джакузи. Пикар е възхитен.

Тогава обаче Скинър е арестуван. Пикар прави опит да побегне от базата, но е спрян от пътна полиция, която намира в камиона му доживотен запас от халюциногени и съответното оборудване. Химикът отива в затвора доживот, а световният запас от LSD рязко намалява с 90 процента! Колкото до Гордън Скинър – той се отървава от лапите на закона.

Огъстъс Хайнце

През 1906 г. медният барон Огъстъс Хайнце решава да се пробва на нюйоркския финансов пазар. И тогава му хрумва идея. Една много глупава идея. Помните ли принципа на късите продажби? Огъстъс и брат му Ото решили да изкупят всички акции на „Обединени медни мини”, защото така всички щели да бъдат принудени да купуват само от тях. Схемата проработила. За един ден. Акциите на „Юнайтед Копър” стартирали на 39 долара, а на следващия ден се изстреляли до 60 долара на парче.

Оказало се обаче, че на света има още акции и любителите на късите продажби безпроблемно купували отдругаде. Цената на Хайнце се сринала с 85% до 10 долара. Брокерската му къща незабавно банкрутирала, а за 1907 г. тя била за САЩ това, което през 2008 г. бяха „Леман Брадърс”. Верижната реакция станала известна като Паниката от 1907 г. и нюйоркската фондова борса се сринала до 50% от стойностите от предишната година. Банките и бизнесите в цялата страна започнали да мрат като мухи. Това станала причината за създаването на Федералния резерв, за да не се случва подобна криза в бъдеще. А всички знаем колко помогна тази мярка.

Cracked.com

Коментари


Публикуването е достъпно само след вход с facebook акаунта ви.