6-те типа приятели, от които всеки се нуждае

публикувано: 11/11/2012 - 11:31 | | коментирай сега
6-те типа приятели, от които всеки се нуждае

Също както всеки работен екип се нуждае от членове с различни умения и възможности, човек има нужда в обкръжението си от различни видове приятели.

"Важно е да има пъстрота и да можем да търсим подкрепа от разнообразни източници", смята клиничният психолог, преподавател и създател на институт за позитивна психология д-р Сузи Грий. Според нея наличието на различни видове приятели в живота ни прави перспективата ни за него по-широка, пише news.com.au. По думите й човек има нужда от различни видове приятели, както се нуждае от различни съставки в менюто си, за да бъде здрав. Сред всички видове близки хора, с които се заобикаляме, най-полезно е да присъстват следните шестима:

- Приятелят, който е по-готин от теб. Светът се променя непрекъснато и някои хора са просто по-добри в това да бъдат наясно кое е по-голям хит, по-хубаво и модерно, отколкото ние сме. Искаме да сме около тях, защото те са интересни. Вълнуващите нови неща сякаш извират от тях. Това са хората, които ни отварят очите и ни представят на други модерни хора. Вадят ни от коловоза, в който често попадаме. Обогатяват живота ни, като излагат вниманието ни на неща, които без тях бихме подминали.

- Приятелят, готов за всичко. Хората са заети, всички знаем. Но няма нищо по-разочароващо от това да промениш графика си, който вече е бил променян няколко пъти, защото "няма с кого" (да отидеш някъде, да направиш нещо). Затова всеки човек има нужда от приятел, на който може да се обади, когато планът е на път да пропадне. Става дума за приятел, който ще каже "добре, съгласен съм" дори уговорката да е за тази вечер. Той не е сред всички останали, на който трябва да се обадиш 28 дни предварително, за да те впишат в графика за капучино. Този приятел е гъвкавата личност и прави живота ни някак лек като перце, казват психолозите. Забавен е и винаги е отворен за нови избори.

- Приятелят, на който искаш да приличаш. Вечна е истината "обгради се само с хора, които те издигат напред и нагоре, за да успееш". Има приятели, които ни предизвикват да бъдем по-добра версия на нас самите. Те ни дават обратна връзка. Мотивират ни. Безценни са. Единственият им недостатък е, че понякога могат да бъдат толкова вбесяващи, колкото вдъхновяващи, защото са много честни и упорити в мнението си.

- Приятелят, който не познава никой от останалите ти приятели. Всеки човек обича да излиза с няколко групи хора едновременно. Но има и моменти, в които се нуждаем да се обадим спешно на човек, който е напълно незапознат на компаниите ни и който може да ни даде по-обективен съвет, заради тази своя неизвестност. По-лесно е да му споделим страховете и надеждите си, мечтите си, знаейки, че след това те няма да бъдат дискутирани във вътрешния кръг, докато ни няма.

- Болезнено откровеният приятел. В лична криза той е най-ценен. Критичен е и винаги казва истината без да щади. Имаме нужда и от такива близки хора в живота си. Те ни вадят от комфортната зона. 

- Приятелят, който сякаш познаваш по-отдавна, отколкото познаваш теб самия. Историята на живота ни понякога работи в наша полза, други пъти не. Но тук става дума за този приятел, който ни вижда в контекста на работата ни, връзката ни, останалите ни приятели и животът ни такива, каквито изглеждат сега. Това е приятелят, който ни познава от времето на играчките и първите случки в живота. Има нещо специално в този човек. С него се усещаме у дома. Приятно е и успокояващо да си около него. Той ни познава по-добре, отколкото се познаваме ние самите, и ни приема безусловно.

Кой още бихте добавили?

Коментари


Публикуването е достъпно само след вход с facebook акаунта ви.