7 мита за парите, които ни държат бедни

публикувано: 02/10/2012 - 00:09 | | коментирай сега
7 мита за парите, които ни държат бедни

Да управляваш пари никога не е щастливо преживяване. Особено, ако парите са твои и си на червено.

В случай, че сте като повечето хора и много често ви остава повече от месеца, отколкото заплата, знайте, че има 7 предварителни нагласи спрямо парите, които ни държат бедни. Те са същински митове. Ако промените гледната си точка и ги изкорените от съзнанието си, ще се почувствате по-добре. Материално, а и в други аспекти. Ето кои са:

Мит №1. "Спестеният лев е спечелен лев."

Да не губите този лев, като го спестявате, е полезно, но отнема много повече от просто връчването на този лев на някой касиер, за да създадете значимо богатство. В допълнение към спестяването си трябва също да умножите левовете. Само по този начин истински ще усетите ефектите. Отделянето на пари настрана е нещо хубаво, но трябва и да печелите от него.

Мит №2. "Нямам нужда от помощ за парите си. Справям се добре и сам."

Да заплащате на хора да ви учат на точност и прецизност в управлението на личните финанси е по желание. Но ако имате нулев опит в умножаването на собствените пари, да се движите в открито море сами, е опасно. Вероятно ще се върнете откъдето сте започнали във финансов план. Затова инвестирайте в учител и тренирайте, за да получите финансов успех.

Мит №3. "Да си съставям бюджет, ми спестява пари."

Колкото и благородно да е това, не винаги е вярно. Записвайте всичко, което печелите. Изваждайте всичко, което харчите. Прибавяйте определена сума към спестяванията си. И? Можете да регистрирате плюсовете и минусите си всеки ден, но ако не действате според това, което сте си записали предварително, бюджетът ви не означава нищо. Внимателно планирайте. А след това последвайте написаното в плана си, като правите подобрения, за да видите оптималния успех. 

Мит №4. "Ако спечеля повече, мога да похарча повече."

Работили сте 60 часа миналата седмица. Уморени като куче се прибирате у дома и се сривате в леглото. Умората обаче е ОК! Нали все пак ще ви се изплати допълнително. И след това, когато е време да вземете наградите, с усмивка се насочвате към магазина и си казвате "Заслужавам "малко нещо повече", защото работих толкова много!". И се случва да похарчите повече. По-добре вземете сумата за това "малко нещо", сложете я в депозит и изчакайте, за да я видите как расте, вместо внезапно да изчезне и след няколко месеца отдавна да сте я забравили. 

Мит №6. "Правя достатъчно."

Донасяте вкъщи заплатата веднъж месечно. Не закъснявате никога с вноската за колата или апартамента. Сметките ви са точни. Но не ви остава нищо да заделите настрана, ако въобще имате някакви житейски екстри. Може да правите достатъчно пари, но никога няма да постигнете финансова независимост, ако не можете да продължите по-напред от това положение. В тези икономически времена определено не искате да сте над 50-годишна възраст без никакви спестявания в банката за след пенсионирането. Активите определят вашата стойност. Ако искате да развиете финансово портфолио, трябва да откриете начин да спестявате, докато инвестирате, за да увеличите активите си с времето.

Мит № 7. "Погрижил съм се за днешния ден." 

Твърде много хора живеят за настоящия момент. В днешната икономика е сложно да погледнем към миналото, за да видим обещанието за бъдеще. Това, което е повече от важно сега, е да планирате напред.

От moneyning.com

Коментари


Публикуването е достъпно само след вход с facebook акаунта ви.