7 знака, че живеете над възможностите си

публикувано: 26/01/2013 - 15:18 | | коментирай сега
7 знака, че живеете над възможностите си

Независимо дали считате себе си за финансово отговорен човек или не, има няколко ключови индикатора, които показват, че живеете с повече пари, отколкото разполагате. Преди да затънете в дългове, моля вижте следните показатели, посочени от Business Insider. И помислете за управлението на личните си финанси.

Темата е сравнително трудна и свързана с тревоги. С правилното управление на парите обаче се трупа капитал, необходим в наличие за трудни времена и за закупуването на преживявания, условия на живот и предмети, които даряват нас и близките ни с радост от живота. 

Индикаторите са следните:

*Не можете да живеете без да получавате заплатата си в продължение на 6 месеца. Имате нужда от мотивация, за да започнете да спестявате? Седнете пред компютъра или пред лист хартия и пресметнете колко пари печелите всеки месец. След това умножете тази сума по шест. Ако се вземе предвид факторът, че разполагате със стабилна работа, това е минималният баланс, който трябва да имате заделен настрана според американския финансов консултант и президент на Investus Financial Planning Ханк Питърс. Експертът е дори по-суров в съветите си към собствениците на бизнес. От тях той изисква да имат спестени пари да преживяват без да печелят 12 месеца.

*Почивката ви е платена на кредит. Работите много и заслужавате да отидете най-малко за седмица на море, нали? Да, но ако вземате пари на кредит, за да покриете разхода по ваканцията си, сте финансово нестабилни, според анализаторите на банкови услуги. Колкото и тежко да звучи, ако плащате по-дълго за покупката на дадена услуга, отколкото е продължителността на живота й, вие не можете да си я позволите. Същото се отнася и за продуктите.

*Купувате кола, която ще изплащате повече от 3 години.

*Нанесли сте се в собствен дом, който не можете да си позволите, закупен с 30-годишна фиксирана ипотека. Ако още не сте го сторили, помислете за изплащането на нещо по-малко в 15-годишен срок. Иначе живеете много над възможностите си. Нищо, че веднъж се живее.

*През последните 12 месеца сте плащали само лихвите по овърдрафта си.

*Обичате шопинга. Затова сте прехвърлили кредитния си лимит.

*Задлъжнели сте, но плащате на някого да върши работата, която сами можете да свършите. Например ремонти по дома, развеждане на кучето, градински услуги, редовен маникюр. Някои разходи като дневната грижа за детето или поддръжката на автомобила са неизбежни. Но има и други, с които лесно свикваме, но са възможен за избягване лукс. Затова, вместо да заплащате на специалист за нещо, което самите вие можете да сторите с ръцете си, свършете си работата сами и оставете настрана спестявания, които да погасят дълга ви и да ви помогнат да натрупате важен капитал за извънредни случаи и лично спокойствие.

Коментари


Публикуването е достъпно само след вход с facebook акаунта ви.