Американска фирма показа първата летяща кола

публикувано: 09/04/2012 - 11:04 | | 1 коментара
Американска фирма показа първата летяща кола

Американската компания Terrafugia представи по време на международното автомобилно изложение в Ню Йорк кола, която е лицензирана да лети, освен да се движи на пътя, съобщи BBC. Това е първото превозно средство в света, което отговаря на изискванията на Федералната авиационна администрация (FAA) в САЩ и Националната администрация за безопасност на движението по пътищата в страната, според Клиф Алън, вицепрезидент продажби в Terrafugia. Това я прави първият легален самолет по улиците, казва той.

Наречено The Transition, впечатляващото превозно средство има две места, четири колела и реактивни криле. Очаква се, че ще бъде предложено за продажба през следващата година с цена, която варира около 279 хил. долара.

В момента колата-самолет има експериментален сертификат от FAA. Това означава, че компанията собственик има разрешение да лети с нея в американското въздушно пространство с тестова цел. От фирмата се надяват, че след време ще добият лиценз за спортен летателен апарат.

Хибридът вече е направил първия си успешен опит на международното летище в Платсбърг близо до Монреал в Канада през миналия месец. Пенсиониран американски военен пилот е издигнал машината в небето, след като е предложил уменията си доброволно на организаторите на експеримента.

Колата самолет се е издигнала на височина от 426 м за 8 минути.

Все още има нужда да бъде уточнена важна информация от характеристиките на прототипа. Например данни за намаляването на скоростта на летателния апарат.

Има значителни предизвикателства по дизайна, който съчетава годното за пътя превозно средство и самолета. Инженерите от компанията създател са установили, че апаратът има нужда да вдигне по-голяма скорост от очакваното, за да генерира нужната мощ за издигането му в небето. Освен това кацането е било сравнително трудно.

„Бяхме любопитни да видим как ще излети. За разлика от нормалния самолет, този не може да се наклони на задните си колела, защото е проектиран да бъде стабилен като кола на пътя”, обяснява д-р Самюел Шуигарт, инженер, работил върху проекта.

Според разработчиците машината може да бъде заредена с гориво на всяка бензиностанция. Резервоарът й се пълни с 87 литра бензин. Харчи 6,7 л на 100 км на пътя и 8,4 л на 100 в небето. Въпреки че може да бъде паркирана в нормален гараж, й трябва писта от 520 метра, за да излети.

Колата-самолет The Transition първоначално е предназначена за пилоти, които биха се заинтересовали да я закупят, но компанията ще положи усилия да достигне и до хора без авиационен опит. Създателите й я описват като „напреднало ниво на свобода в живота, повече ефективност в личното пътуване”. Вече има 100 предварителни поръчки.

Коментари


Публикуването е достъпно само след вход с facebook акаунта ви.
снимка на Dimitar Dachev
Dimitar Dachev
09/04/2012 - 13:00


Ало, Мениджър, издишате! "Първата летяща кола", баба Ви! http://en.wikipedia.org/wiki/Aerocar е модел от 1949 година, получила сертификат за летателен апарат от CAA (днес FAA) през далечната 1956г. И това ако е журналистика..