Американската икономика с 2% ръст

публикувано: 27/10/2012 - 15:04 | | коментирай сега
Американската икономика с 2% ръст

Икономиката на САЩ e нараснаla повече от очакваното в трите месеца до септември. Това сочат официални данни на Министерството на търговията в страната, цитирани от BBC.

Най-голямата икономика в света бележи ръст от 2% в третото тримесечие на годината. Скокът се дължи до голяма степен на повишаването на изразходваните от правителството средства. Смята се, че това задвижване ще се разгледа като ключово в навечерието на президентските избори в страната на 6 ноември, в които ще се състезават настоящият президент Барак Обама и републиканският му конкурент и бизнесмен Мит Ромни. С повече от 20 милиона безработни американци, икономическите проблеми са една от водещите дискутирани теми в кампаниите на двамата.

Федералните правителствени разноски и инвестициите в Щатите са се повишили с 9,6% в сравнение с предишното тримесечие на годината. Средствата, разходвани за национална отбрана, са били 13% повече. Американското министерство сочи, че е имало скок и в потреблението. То съобщава още, че невижданата от 50 години насам суша в САЩ през тази година е намалила земеделското производство в страната и свалила 0,4% от БВП на Америка в конкретния период.

Коментари


Публикуването е достъпно само след вход с facebook акаунта ви.