Ароматът на прясно изпечен хляб прави хората по-добри

публикувано: 10/11/2012 - 18:12 | | коментирай сега
Ароматът на прясно изпечен хляб прави хората по-добри

Уханието на прясно изпечен хляб действа облагородяващо и повишава склонността на хората да помагат на околните. Това твърдят френски учени от университета в Южен Бретан, които публикуваха данни от свое изследване по въпроса в Journal of Social Psychology.

Те стъпват на предишни изследвания, доказващи, че някои аромати засилват отделянето на хормоните на щастието.

За целта френските учени провели изследване в голям супермаркет, където наблюдавали поведението на случайни клиенти в различни секции на магазина. Покрай тях минавали наети актьори, които „случайно изпускали” шал или ръкавици. Хората край щанда за хляб най-често реагирали и ги догонвали да им върнат изгубеното. Клиентите в останалите секции правели това далеч по-рядко.

Авторите на изследването обясняват разликата в поведението на клиентите с факта, че ароматът на прясно изпечен хляб е сред онези, които пробуждат добро настроение. На свой ред, то повишава желанието ни да вършим добро.

 

Коментари


Публикуването е достъпно само след вход с facebook акаунта ви.