Астрономи наблюдаваха за първи път как се формира планета?

публикувано: 01/03/2013 - 13:00 | | коментирай сега
Астрономи наблюдаваха  за първи път как се формира планета?

Международна група астрономи за пръв път в историята са успели с помощта на телескоп да наблюдават предполагаем процес на формиране на нова планета, предаде РИА „Новости”, като се позова на местните медии.

Това е станало възможно благодарение на най-мощния в света телескоп - така наречения „Very Large Telescope”, който се намира на територията на Северно Чили. Учените са станали свидетели на процеса на формиране на планета от огромен облак газ и прах, обкръжаващи млада звезда под кодовото обозначение HD100546. Звездата се намира на разстояние 335 светлинни години от Земята в Млечния път.

„Предполага се, че тя може да стане газообразен гигант, подобен на Юпитер”, гласи разпространено в тази връзка изявление на Европейската южна обсерватория.

„Досега изучаването на процеса на образуване на планета най-често се извършваше с помощта на компютърни симулации.  Ако наистина сме открили образуването на планета, учените ще могат за първи път да изучават процеса на формирането на небесното тяло, както и взаимодействието му с околната среда емпирично, още в началото на явлението”, заяви астрономът Саша Куанц от университета ETH в Цюрих.

Според учените редица аспекти на наблюдавания образ потвърждават теорията, че гигантските планети нарастват с улавяне на газ и прах, останали след формирането на централната звезда.

Коментари


Публикуването е достъпно само след вход с facebook акаунта ви.