Бъдете лидерът, който всеки ще уважава!

публикувано: 31/01/2013 - 01:10 | | коментирай сега
"Inc.com" "Inc.com"

Хората следват силни лидери с енергия и амбиция. Тези 12 стъпки могат да превърнат всеки ръководител във вдъхновяващ пример, обещават от „Inc.com”.

Ето как описват от изданието изграждането на качества, които работят в полза лидерския имидж и карат останалите да го уважават и изпитват респект:

1. Бъдете уверени и показвайте съчувствие.

Хората ще следват примера ви, ако показвате, че знаете какво правите и къде отивате. Не всеки обаче умее това. Погледнете пътя от тяхна гледна точка и им помогнете да го намерят за самите тях.

2. Бъдете точни и прощавайте.

Добрите лидери управляват времето си добре и уважават времето на другия. Въпреки това, всеки човек в определен момент се оказва прекалено зает и разсеян. Не показвайте неуважение, когато вашите сътрудници бъркат, а само отбележете проблема и продължете напред.

3. Бъдете горди и показвайте смирение.

Трябва да се гордеем с постиженията ни, но и да бъдем самодисциплинирани и взискателни към себе си, за да ги постигаме. Помнете, хората се възхищават най-много на тези лидери, чиито постижения говорят сами по себе си.

4. Бъдете дисциплинирани и показвайте човещина.

Дисциплината е това, което привлича повече ефективни и ефикасни служители. Не всеки обаче може да работи денонощно като робот. Нека хората бъдат хора. Всеки трябва понякога да се отпусне и да презареди. Покажете на вашите подчинени, че могат да се забавляват. Малко хумор би ви бил от полза, за да разкриете своята човешка страна.

5. Бъдете открити и откривайте.

Човек трябва открито да приема титли, когато е надарен. Фалшивата скромност не е препоръчителна. Но ако незаслужено надскачате собствените си способности, няма да вдъхновите своите последователи. Споделете светлината на прожекторите, когато е заслужена с тях. Споделяйте славата и наградите.

6. Бъдете дръзки и показвайте дискретност.

Великите лидери се движат стремглаво напред. Не всеки конфликт е битка, която изисква големи ресурси и тежка артилерия. Определяйте съответното количество време и енергия за ситуацията, а след това го прилагайте умело. Така ще сте водач на истински борбен тим, готов по всяко време за предстоящите битки.

7. Бъдете спонтанни и се замисляйте.

Да сте готови на всичко е добродетел, а силният лидер знае как да разклати рутината с полезна доза вълнение. На хората трябва да покажете определено ниво на задълбоченост и предвидимост, за да не приемат действията ви като повърхностни. Те ценят лидери, които отделят време, за да разгледат всички варианти, преди да се впуснат в неизвестното.

8. Бъдете ръководител и показвайте съобразителност.

Вие сте успешни, защото знаете как да управлявате собствения си успех. Трябва обаче да накарате хората да вярват във вас. Демонстрирайте как избора, който сте направили, ще има същия положителен ефект и върху тях. Разберете, че опитът от живота на всеки е различен, затова помогнете им да разберат вашето надеждно тълкувание на проблема.

9. Бъдете твърди и показвайте състрадателност.

Най-великите лидери са симпатични, защото не са толкова строги. Те осигуряват структура за успех, която гарантира, че границите са ясно обозначени. Ако твърде много игнорират бариерите, рискуват всеки да се откъсне от правия път, по всяко време. Повечето хора са с добри намерения, затова към неспазването трябва да се подхожда със състрадателен тон и наклон за корекция.

10. Бъдете щедри и показвайте своята благодарност.

Лидерите трябва да дават от себе си постоянно. Те раздават своето време, енергия, мотивация и прозрения. Великите знаят, че колкото повече дават, толкова по-голям успех ще постигне отборът им. За да се чувстват добре служителите ви, те трябва да усещат, че оценявате труда им и сте благодарни, заради верността, която показват към вас.

11. Бъдете слушател и показвайте разбиране.

Задълбоченото слушане е важно, само че не е гаранция за точно възприемане. Дори отговорът все още да не ви е ясен, бъдете добронамерени и карайте отсрещния да се чувства ценен само, заради възможността да ви сподели своя проблем. След това дори скептиците ще повярват във вас!

12. Бъдете лидер и показвайте равенство.

Казано просто, най-милостивият и мощен лидер разбира кога трябва да слезе с едно стъпало надолу, за да застане рамо до рамо със своите служители, когато имат нужда от още един чифт ръце.

Коментари


Публикуването е достъпно само след вход с facebook акаунта ви.