Българите масово страдат от недостиг на витамин D

публикувано: 10/01/2013 - 11:08 | | коментирай сега
Българите масово страдат от недостиг на витамин D

Голяма част от българите страдат от недостиг на витамин D, предупреди диетологът и национален консултант в Националния център по обществено здраве и анализи към Министерство на здравеопазването д-р Стефка Петрова пред БТА.

Този проблем е особено типичен в страните от Северна Европа, където слънчевата светлина, помагаща за образуването на важния витамин, е малко. У нас обаче този недостиг също е много разпространен и особено изразен през зимните месеци. Недостигът на витамин D може да нанесе поражения върху имунитета и да има отражение върху остеопорозата и раковите заболявания, предупреди д-р Петрова. Ето защо е добре да пием обогатени с витамина млека и сокове, препоръчва тя.

Обогатяването на напитки с витамин D е практика в много държави. У нас също се продават подобни продукти. Те са жизненоважни за усвояването на калция и фосфора от организма, предупреди експертът.

Витамин D се среща още в рибеното масло, яйцата и черния дроб. За правилното му синтезиране е важно всеки ден да се излагаме за малко на слънце, тъй като ултравиолетовите лъчи са ключови във формирането му в кожата и костите. Витаминът е особено важен за децата, като недостигът му може да доведе до рахит.

Недостигът на витамина се изразява главно с влошаване на здравето на костната система. Той може да причини повишаване на кръвното налягане, което от своя страна е свързано с повишен риск от сърдечни проблеми. Отразява се и на мускулния тонус, засилва риска от фрактури при падания. Занижените нива на витамина носят и повишен риск от простудни заболявания и грип. Проучвания показват, че скача и рискът от напълняване.

Миналогодишно проучване на Българското дружество по ендокринология показа, че над 76% от българите имат недостиг на витамин D. В проучването са участвали 2032 души от 10 български града. То е проведено през януари 2012 г. за първи път в страната ни. 21% от българите страдат от тежък дефицит на витамина, като сред тях най-много са хората над 60 години (25%), следван от хората на средна възраст (21% от изследваните). Дефицитът се наблюдава два пъти по-често сред жителите на градовете – 23% в сравнение с 12% от селското население.

Жените са засегнати по-често – дефицит на витамин D се наблюдава при 27% от дамите у нас, спрямо 15% при мъжете.

Коментари


Публикуването е достъпно само след вход с facebook акаунта ви.