Българите - най-големи песимисти в Европа

публикувано: 05/12/2012 - 10:00 | | коментирай сега
Българите - най-големи песимисти в Европа

Страната ни е сред седемте страни членки на Европейския съюз, които са най-песимистично настроени за личните си финанси през идната 2013 г., показа проучване на „Евростат”. На първо място в класацията на черногледците са гърците, 45% от които гледат мрачно на финансовото бъдеще на домакинствата си. В България песимизмът е близо 40 на сто – толкова, колкото и в Италия и Литва. Ние сме и европейците, които най-трудно свързват двата края в ежедневието си, наред с гърците, румънците, латвийците, испанците, португалците и жителите на Кипър.

Нищо добро не очакват от бъдещето и гражданите на Портегалия, Унгария и Малта. Най-големите оптимисти в ЕС очаквано са жителите на Дания, Норвегия и Люксембург. Едва 10% от гражданите на тези държави се боят от бъдещето си през настъпващата година. Спокойни за утрешния ден са още Великобритания, Холандия, Финландия, Естония, както и нашите северни съседи от Румъния.

Най-големи реалисти се оказаха централноевропейците. Германците, чехите, поляците, французите и белгийците имат умерени очаквания за бъдещето – около 54% от жителите на тези страни се притесняват за финансите си, докато останалите 46% очакват спокойно 2013 година.

25 на сто от гражданите на ЕС имат проблеми с финансите на домакинствата си, сочи проучването. В 17 от 27-те страни членки на съюза този показател се е влошил между 2008 и 2010 г. Най-пострадали в това отношение са Латвия (спад с 16,7%) и Естония (14,3 на сто). Песимистите през тази година в ЕС са 25%, 54 на сто не очакват промени във финансовото си състояние, а 14% смятат, че то ще се подобри през следващите 12 месеца.

Коментари


Публикуването е достъпно само след вход с facebook акаунта ви.