България щяла да получи най-много пари от ЕС

публикувано: 08/02/2013 - 14:46 | | коментирай сега
България щяла да получи най-много пари от ЕС

Премиерът Бойко Борисов очаква България да получи 2 млрд. евро повече за селско стопанство, предаде БНР. В Брюксел Борисов изрази надежда по-късно днес да бъде постигнато съгласие.

„Това, което сега и канцлерът Меркел ми каза, и Ромпой, е, че България е страната, която получава най-много. Иначе напрежението е голямо, защото всички знаят, че този бюджет е орязан бюджет. И когато има орязани пари, отвсякъде се реже, реже и всички държави са недоволни, всеки гледа да защити някакъв интерес. Ако не се договорим следобед, означава седем години напред всяка година да има такива преговори. Това е голям удар за страни като България, които изграждат сега своята инфраструктура или т.нар. дългосрочни проекти”, каза Бойко Борисов.

Проектобюджетът, по който се очаква съгласие, не предвижда намаляване на средствата за кохезионна политика, допълни премиерът.

Очаква се България да получи повече спрямо бюджета по досегашния програмен период. Добрата новина е, че допълнителните средства за борба с младежката безработица у нас са 75 милиона евро, съобщи министърът по управлението на средствата от ЕС Томислав Дончев

След 15-часови преговори европейските лидери сближиха позициите си за рамката на бюджета за периода 2014-2020 г. По всяка вероятност ще бъде сложен таван на европейския бюджет за следващите 7 години до 960 млрд. евро. Това ще е с 12 млрд. по-малко от предложеното на последната среща за бюджета на европейските лидери през ноември.

Коментари


Публикуването е достъпно само след вход с facebook акаунта ви.