Български ученици в топ 20 на конкурс, организиран от Google

публикувано: 27/02/2013 - 11:45 | | коментирай сега
Български ученици в топ 20 на конкурс, организиран от Google

Двама ученици от България са сред победителите в състезанието Google Code-In 2012, съобщава Сomputerworld.bg. 

Петнадесетгодишният Александър Иванов и седемнадесетгодишният Владимир Ангелов са едни от 20-те финалисти, участвали в последното издание на конкурса.

Целта на Google Code-In е да запознае ученици на възраст от 13 до 17 години със света на софтуерните разработки с отворен код, като им дава шанс да работят по различни проекти заедно със своите ментори.

Конкурсът се проведе от края на ноември 2012 до средата на януари 2013 г. В него взеха участие 334 ученици от 36 страни, които са реализирали успешнo 1925 различни задачи.

Александър Иванов и Владимир Ангелов са едни от победителите, излъчени от своите менторски организации – RTEMS и Haiku. Александър е възпитаник на ПМГ „Нанчо Попович” гр. Шумен, а Владимир учи в Технологично училище „Електронни системи” към ТУ-София. Това е училището, от което са кандидатствали най-голям брой участници в програмата - около 10% от всички участници по света през последната година.

През април победителите от конкурса ще посетят централата на Google в Калифорния. Те ще участват в церемонията по награждаването, ще се срещнат с инженери на Google, ще имат възможност да се забавляват в Сан Франциско и да се запознаят със свои връстници, които също се интересуват от развиването на софтуерните проекти с отворен код.

От 18 март менторските организации могат да започнат да подават предложения за участие в конкурса Google Summer of Code 2013.

Коментари


Публикуването е достъпно само след вход с facebook акаунта ви.