Българските деца се хранят най-зле в Европа

публикувано: 27/02/2013 - 12:00 | | коментирай сега
Българските деца се хранят най-зле в Европа

Децата в България на възраст от 1 до 15 години се хранят най-зле от европейските си връстници, сочат последни данни от анализ на Евростат за риска от бедност или социално изключване в ЕС-27.

Статистиката показва, че децата на възраст 1-15 г. у нас са около 1 милион. По данните на Евростат 34,5 на сто от тях нямат възможност да консумират поне веднъж дневно пресни плодове и зеленчуци. Ситуацията е сходна в Румъния, където 23,8 на сто от децата нямат всекидневен достъп до пресни плодове и зеленчуци. В Унгария те са 17,2 на сто, а в Латвия - 15,4 на сто.

Най-здравословно се хранят малките в Швейцария (0,2 на сто нямат ежедневен достъп до плодове и зеленчуци), Люксембург (0,5 на сто) Исландия и Дания (0,6 на сто), Норвегия и Кипър(0,7 на сто). В тези страни едва под един процент от децата нямат възможност да консумират пресни плодове и зеленчуци.

В България и Румъния всяко трето дете не може да се храни веднъж дневно с месо, пиле или риба, защото семействата не могат да си го позволят. По този показател далеч зад нас са страни като Словакия и Унгария, където едва 13 на сто от децата нямат всекидневен достъп до месни храни.

Във Финландия, Дания, Исландия, Люксембург и Кипър пък почти няма семейства, които не могат да предложат на трапезата на децата си храна с месо, пиле, риба или вегетарианския им вариант с протеини. В тези страни процентите варират от нула за Финландия до 0,7 на сто в Кипър.

Коментари


Публикуването е достъпно само след вход с facebook акаунта ви.