Башар Асад нарече своите противници „марионетки на Запада“

публикувано: 06/01/2013 - 14:36 | | коментирай сега
Башар Асад нарече своите противници „марионетки на Запада“

В рядко телевизионно изявление сирийският президент Башар ал Асад нарече своите противници „врагове на Бога и марионетки на Запада“, предаде Би Би Си.

Той оплака страданията на хората, породени от настоящата гражданска война, и допълни, че „черен облак“ от болка обгръща всеки ъгъл.

Това е първото публично обръщение на г-н Асад от юни 2012 г. В него той нарече сирийската опозиция марионетки, изфабрикувани от Запада, и допълни, че Сирия иска да преговаря с „господаря, а не с робите“.

Нещо повече – според Асад Сирия не отхвърля дипломатическото решение на проблема, но няма намерение да преговаря с хора с „терористични идеи.

За президентът на Сирия опозицията срещу него не е революция. „Това би изисквало наличието на мислители, би следвало да се базира на някаква идея – коментира той. – Нужни са лидери. Кой е лидер в тази революция?“

Г-н Асад обвини бунтовниците в кражба на пшеница от народа, в отрязването на достъп до електричество и медцински запаси. Според него опозицията е виновна за факта, че децата нямат достъп до училище. „Тази държава е за всички и ние трябва да я защитаваме“, допълни Асад и посочи следните начини за разрешение на кризата:

- Външните сили трябва да спрат въоръжаването на т.нар. „терористични групи“.

- При това положение армията ще преустанови военните операции, но ще си запази правото да защитава държаните интереси.

- Впоследствие правителството ще се свърже с т.нар. „сирийски индивиди и политически партии“, за да проведе национален диалог.

- Конференцията ще се опита да установи национална харта, която ще бъде гласувана на референдум. Това ще доведе до парламентарни избори и издигането на ново правителство.

Според ООН над 60 хил. души загинаха в конфликта, който започна през март 2011 г. 

Коментари


Публикуването е достъпно само след вход с facebook акаунта ви.