Берлускони с гаф в деня на Холокоста

публикувано: 28/01/2013 - 15:35 | | коментирай сега
Берлускони с гаф в деня на Холокоста

Бившият италиански премиер Силвио Берлускони отново предизвика емоции в страната си, този път с неуместен коментар във вчерашния международен възпоменателен ден на Холокоста. „Мусолини не е бил прав да одобрява антиеврейски закони, но иначе е бил добър лидер”, заяви Берлускони по време на церемония в почит на жертвите на нацизма в Милано. „Очевидно правителството (на Мусолини) навремето, от страх, че германската сила може да постигне пълна победа, е предпочело да се съюзи с хитлеристка Германия, вместо да й се противопоставя”, коментира още италианският медиен магнат, цитиран от Би Би Си.

По думите му радикалните закони са били най-лошата грешка на Мусолини като лидер, който в много други отношения се справял добре. Бележката на Берлускони е свързана със забраната в Италия през 1938 г., според която граждани от еврейски произход не могат да се записват в университети и да упражняват определени професии.

Изявлението бе бързо заклеймено от опозиционната на неговата партия Демократичната левица, която го определи като пореден гаф. Двете политически сили ще се състезават на предстоящите в Италия парламентарни избори на 24 февруари. Народната партия на Берлускони все още няма официално посочен кандидат за премиерския пост.

Коментари


Публикуването е достъпно само след вход с facebook акаунта ви.