Безработицата в Португалия удари нов рекорд

публикувано: 14/02/2013 - 12:15 | | коментирай сега
Безработицата в Португалия удари нов рекорд

Борещата се с рецесията португалска икономика изпитва сериозен проблем с безработицата. През четвъртото тримесечие на 2012 г. безработните в страната са достигнали 923 200 души, а коефициентът на безработица - 16,4%, което е най-високото ниво след въвеждането на еврото в страната, съобщиха световните медии.

При младежката безработица картината е още по-стряскаща. 40% от младежите на възраст до 24 години са без работа.

За цялата 2012 година безработицата в страната възлиза на 15,7%. През 2013 г. правителството очаква безработица от 16,4% на фона на безпрецедентно засилване на драстичните мерки за икономии в бюджета, включващи повсеместно повишаване на данъците.

През януари Централната банка на Португалия заяви, че страната я очаква още една тежка година. Банката прогнозира, че през 2013 г. БВП на страната ще се свие с 1,9%, след спад от около 3% през 2012 г. В същото време правителството в Лисабон и т.нар. „тройка” – МВФ, ЕС и ЕЦБ, очакват португалският БВП да се свие с 1% през текущата година, пишат испански медии.

Според централната банка продължаващата програма за икономии и съкращения, наложена на правителството на премиера Педро Пасуш Коелю в замяна на спасителна помощ от 78 милиарда евро, ще продължи да се отразява на вътрешното търсене.

Свиването на БВП обаче ще дойде предимно от спада на експорта, който е силно засегнат от кризата в еврозоната. Банката очаква португалската икономика да се върне към растеж през 2014 година, когато БВП ще се увеличи с 1,3%.

От началото на февруари в Португалия ще бяха увеличени данъците. Мерките включват облагане с 3,5% на доходите на всички. Някои стоки и услуги като ипотеките и здравеопазването, които досега са били с по-ниски данъци, също попаднаха в обхвата на новите правила. Мерките целят да бъдат увеличени приходите от подоходни данъци с 30% тази година, за да се намали бюджетният дефицит до 4,5% от БВП.

Коментари


Публикуването е достъпно само след вход с facebook акаунта ви.