Бизнес комуникация в стил Уорън Бъфет

публикувано: 07/03/2010 - 01:01 | | коментирай сега
Инвеститор №1 в света е известен със запомнящия се стил на изразяване. Негова е легендарната реплика: Най-доброто време да продадеш една добра акция е … никога. Инвеститор №1 в света е известен със запомнящия се стил на изразяване. Негова е легендарната реплика: Най-доброто време да продадеш една добра акция е … никога.

Дойде време за годишните доклади. Като се има предвид, че Уорън Бъфет, председателят на холдинга Berkshire Hathaway, е най-успешният инвеститор на всички времена, може да се очаква, че неговото писмо от 23 страници ще бъде най-обсъжданото, а вероятно ще бъде запомнено и от доста хора.

Стилът на Бъфет се отличава с това, че е много разговорен и остроумен. Темите в доклада му със сигурност ще предизвикат интерес сред анализаторите. Как Уорън Бъфет поднася посланията си е важен урок за всички мениджъри. По писмото му до акционерите от миналта година Harvard Business Review извежда правила, които допринасят за ефективната комуникацията на Бъфет. Списанието е извело и примери как да използвате триковете на един от най-богатите хора в света в бизнес общуването.

1. Използвайте цифри, но не забравяйте, че те не са най-важните

Бъфет никога не оставя голи цифри в докладите си. Той винаги обяснява какво означават те и какво са донесли на компанията му.

2. Използвайте аналогии и метафори

Чудесен пример е описанието на милиардера как инвеститорите са почувствали икономическия колапс от 2008 г.: „Към края на годината много инвеститори приличаха на окървавени и объркани птици, които по грешка са били използвани като топче в игра на бадминтон”. Бъфет продължава, за да опише и ситуацията на правителството: „Ако бяхме в игра на покер, Министерството на финансите и Федералният резерв щяха да са с „всичко вътре”. Тези метафори обясняват гледните точки на милиардера много по-добре отколкото сложните икономически термини.

3. Бъдете честни и прозрачни

Уорън Бъфет е откровен в резюмето си за 2008 г.: „През изминалата година направих най-малко една грешка в инвестиционните си ходове, които доведоха до болезнени резултати. Но ще ви разкажа за това по-късно.” И продължава: „Допуснах грешки и поради бездействие. Още при първите сигнали, че нещо не е наред, трябваше да преосмисля стратегията си.” Вместо да понижи доверието към него, тази свежа прямота кара публиката да вярва на всичко друго, което той ще каже занапред. В края на крайщата, очевидно Бъфет не крие нищо!

4. Използвайте познати факти, за да придобие ситуацията реалистичен контекст

След като обяснява колко лоша е била икономическата ситуация през 2008 г., Бъфет дава  различен контекст, в който може да се разгледа новата реалност: „На фона на тези лоши новини не забравяйте, че страната ни е преживяла и по-лоши премеждия в миналото. Само в рамките на век Америка е преминала през две войни, множество рецесии, инфлация и Голямата депресия. Не сме имали недостиг на предизвикателства, но иначе как щяхме да ги преодолеем. Сравнете сегашния период с минали столетия, когато хората са преживявали със съвсем малко. Въпреки че пътят не е бил гладък, финансовата ни система е проработила изключително добре с течение на времето”, завършва милиардерът.

Тези характеристики на комуникация са от задължителния списък за всички мениджъри, които се опитват да направят цифрите и финансовите си отчети разбираеми и достъпни. Опитайте се да използвате принципите на Бъфет следващият път, когато правите финансова презентация. След като великият Уорън Бъфет може да направи сложните икономически термини прости и интересни, защо и ние да не можем?  

Коментари


Публикуването е достъпно само след вход с facebook акаунта ви.