БНТ с рекордни рейтинги на „Евро-2012”

публикувано: 01/07/2012 - 18:53 | | коментирай сега
БНТ с рекордни рейтинги на „Евро-2012”

Без съмнение финалният мач на Евро -2012 ще бъде най-гледаното спортно телевизионно предаване в България за годината. Това показват високите рейтинги на 30-е мача, които излъчи от 8 юни до деня на финала Българската Национална телевизия.

Най-гледаното предаване в ефира на БНТ за 2012 година до този момент е полуфиналът Германия – Италия, когато „адзурите” и Марио Бяалотели хвърлиха с 2:1 в шок почитателите на бундестима, а БНТ постигна 12, 9 рейтинг...

Триумфът на Пирло и компания е събрал аудитория от повече от 900 000 зрители, като пазарният дял на Българската национална телевизия в момента на предаването от Варшава е 40 процента.

Интересното е, че освен мъже полуфиналът е задържал пред телевизора над 37 на сто от жените, които в този момент са гледали телевизия у нас на възраст до 55 години. За тях името на Балотели определено вече е по-известно от това на Леонардо Ди Каприо например.

Пазарният дял на БНТ в деня на първия полуфинал, в който Испания победи Португалия с дузпи, е дори по-голям от този на Германия – Италия. Цели 40, 6 на сто от общата аудитория, която в този момент е гледала телевизия, са предпочели двубоят на иберийските съседи.

Според статистиката двубоят, игран на „Донбас арена”, има 11.9 процента рейтинг, което го нарежда на второ място в класирането по брой зрители до този момент на „Евро-2012”.

Българската аудитория не се различава като тенденция на интереса от тази в Европа, където още преди седмица отчетоха, че мачът Англия- Италия е рекордьор по гледаемост на четвъртфиналите от европейските футболни финали с обща аудитория от над 100 милиона души.

В България двубоят постигна 10.8 процента рейтинг и 38 процента пазарен дял.В Англия двубоят с италианците имаше над 20 милиона зрители и 67.8 процента пазарен дял, което е повече от аудиторията на сватбата на принц Уилям /13 милиона зрители/ и концерта в чест на 60-годишнината от възкачването на трона на кралицата /15 милиона зрители/.

Тон за високата гледаемост у нас даде още вторият ден на първенството – 9 юни, когато мачът Германия – Португалия се превърна в най-гледаното предаване в целия ни телевизионен ефир в съботната вечер с рейтинг 9.4 процента.

Този двубой имаше 33 процента пазарен дял. На другия ден се срещнаха Италия и Испания без 95 % от публиката да предполага, че тези два отбора ще стигнат на финал. Този мач, наблюдаван на 10 юни в ранния часови пояс – от 18.00 часа, събра над 30 % от зрителите, които гледат телевизия в момента в България. Затова тенденцията в нагласата на аудиторията правят логични очакванията на 1 юли от 21.45 часа, когато на стадион Олимпийски в Киев португалският съдия Проенца даде началният сигнал за кулминацията на 14-те европейски футболни финали, рейтингът на БНТ да удари тавана.

Методи Манченко, sport.bnt.bg

етикети: рейтинг

Коментари


Публикуването е достъпно само след вход с facebook акаунта ви.