Борисов: България ще постигне енергийна независимост в близките години

публикувано: 27/09/2012 - 11:15 | | коментирай сега
Борисов: България ще постигне енергийна независимост в близките години

България ще постигне енергийна независимост в близките няколко години. Това заяви в интервю за "Евронюз" премиерът Бойко Борисов.

"Най-важната възможност за енергийна диверсификация за България са залежите от петрол и газ в Черно море. Аз съм уверен, че България успешно ще успее да диверсифицира своите енергийни източници до три-четири години", каза Борисов.

Той заяви, че правителството подкрепя европейския проект "Набуко", както и руския "Южен поток". Борисов посочи, че по отношение на "Набуко" България е направила всичко, което е било необходимо от нейна страна - „парламентът одобри неговото изграждане, ние подписахме всички необходими документи и можем да започнем строителството му още утре, ако е нужно.“

На въпрос за влиянието на икономическата ситуация в Гърция върху българската икономика, Борисов заяви, че Гърция е добър съсед на България. ЕС обаче е много строг към България и Румъния, а много толерантен към Гърция и сега всички страдат заради тази толерантност, пише БГНЕС. Той припомни, че пред последните три години България е извършила пенсионна реформа, увеличена е възрастта за пенсиониране и са замразени пенсиите и заплатите.

Борисов заяви, че бюджетният ни дефицит в момента е 1,2% от БВП, а инфлацията е 0%. Борисов подчерта, че единствените други страни в Европа с подобни икономически успехи са Дания и Финландия. Борисов потвърди, че страната ни няма желание да се присъедини към еврозоната точно в този момент, макар да е изпълнила условията за това. Според него не е честно най-бедната от страните в ЕС да се присъедини към еврозоната и да плаща за нации, които показват по-небрежно поведение.

По въпроса за Шенген, Борисов каза, че това, което е хубаво за България е, че членовете на ЕС знаят, че шенгенската граница е по-добре охранявана, отколкото в техните собствени страни. "Вашите граждани могат да спят спокойно, българската шенгенска граница е стриктно пазена", заяви той.

"Огромни количества наркотици са заловени в България, тонове и тонове кокаин – единия ден 20 тона хашиш, другия ден - 40 тона кокаин, на следващия ден - три тона кокаин, това са стотици тонове наркотици и това само в рамките на няколко месеца. Това е доказателство, че ние не просто говорим за мерки, а действаме така че да се справим с наркотрафикантите", заяви премиерът.

"Евронюз"се спря и на "колоритното минало" на премиера и на това дали познава хора от организираната престъпност. "Имам прекрасно минало. Това са измишльотини на г-н Станишев и съучастниците му. Всички мои движения и действия са прозрачни. Не завися от никого", категоричен бе Бойко Борисов.

Коментари


Публикуването е достъпно само след вход с facebook акаунта ви.