Бразилия подготвя мащабен план за икономически растеж

публикувано: 15/08/2012 - 12:11 | | коментирай сега
Бразилия подготвя мащабен план за икономически растеж

Очаква се правителството на Бразилия да стартира първата си серия от мерки, които биха могли да инжектират до 50 млрд. долара в икономиката на страната през следващите пет години. Първата част от плана ще бъде обявена днес. Тя включва приватизация на около 14,000 км железопътни линии и пътища, предава BBC.

Скоро ще последва и приватизация на пристанища. Пакетът е предназначен, за да увеличи растежът. Президент Дилма Русеф е поканил 50 водещи бразилски бизнесмени в столицата Бразилия, където тя лично ще постави началото на новата стратегия. През май тя покани бизнесмени в президентския дворец - Planalto, за да ги попита какво е необходимо за стимулиране на икономиката. Растежът в Бразилия се очаква да бъде под 2% тази година, най-слабото годишно представяне от 2009 г. и рязко забавяне от внушителните 7,5% през 2010 година.

Въпреки че предишната стратегия е помогнала на Бразилия да стане шестата по големина икономика в света през 2011 г., изпреварвайки Великобритания, правителството не е в състояние да поддържа високите темпове на растеж. Слабият растеж в момента се дължи основно на повишените нива на дълг сред населението и световната финансова криза, която намали търсенето на бразилски продукти. Скъпата енергия, лошата инфраструктура и увеличените разходи за труд също влияят върху икономическия растеж, казват анализатори.

Сега правителството ще увеличи ролята на частните инвеститори, които са видели загубите на земя по време на правителството на Луис Инасио Лула да Силва, президент на Бразилия от 2003 до 2010. Президентът Русеф е избрана за негов наследник. Тя подготвя данъчни облекчения за промешлеността, които да помогнат за постигането на растеж.

Коментари


Публикуването е достъпно само след вход с facebook акаунта ви.