Делян Добрев: До края на 2014 г. трябва да спестим на българския бизнес 314 млн. лв. годишно

публикувано: 17/10/2012 - 17:20 | | коментирай сега
Делян Добрев: До края на 2014 г. трябва да спестим на българския бизнес 314 млн. лв. годишно

 До края на 2014 г. трябва да спестим на българския бизнес 314 млн. лв. годишно според плана на МИЕТ за намаляване на административната тежест. Това заяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев, който участва в годишния форума на IBM: Smarter Future.

Планът предвижда административната тежест да бъде намалена с 20 %. Според анализите на министерството вече са спестени на бизнеса 55 млн. лв. годишно. Министър Добрев уточни, че става въпрос за издаване на различни документи в съкратени срокове на компаниите.

Като начин за стимулиране на българския бизнес той посочи и въвеждането на електронно правителство, което трябва да заработи пилотно през април 2013 г. с първите 5 хиляди карти. Тези карти трябва да бъдат дадени на български компании, които най-често работят с администрацията, за да пестят време и пари, отбеляза министърът.

Министър Делян Добрев даде за пример компанията Sutherland Global Services, която именно заради промените в Закона за насърчаване на инвестициите, ще разкрие колцентрове в градовете Русе, Варна, Пловдив и Бургас, като по този начин ще увеличи с 300 % броя на служителите. В момента работи колцентър на фирмата в София. Според Делян Добрев това означава, че все повече чуждестранни компании предпочитат да инвестират в България заради макроикономическата стабилност у нас и геополитическото положение на страната ни.

 

Коментари


Публикуването е достъпно само след вход с facebook акаунта ви.