Делян Добрев: ТЕЦ край българската граница? Само всяват напрежение!

публикувано: 21/12/2012 - 15:57 | | коментирай сега
Делян Добрев: ТЕЦ край българската граница? Само всяват напрежение!

Няма категорични намерения на турската страна за строителството на каквато и да е централа край българската граница. Това каза министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев на въпрос от народните представители от ПГ на Коалиция за България Петър Димитров и Пенко Атанасов за инвестиционни намерения на Република Турция в района на Резово, „Фокус”.

По отношение на моите разговори с турската страна - дали край границата с България ще се строи някакъв вид централа, аз повдигнах този въпрос няколко пъти, и получих отговор, че няма категорични намерения на турската страна за строителството на каквато и да е централа на този етап край българската граница. Ако има някакви намерения, те трябва да отговарят на най-стриктните изисквания на Европейския съюз по отношение на опазване на околната среда.

„Миналата седмица се организира среща в Бургас, обсъди се този въпрос, от турска страна кметовете на съседните на българските територии общини заявиха, че няма да се строи ТЕЦ край българската градина. Има отрицателно становище на Министерство на околната среда в Турция”, добави министърът.

 „Няма да се строи ТЕЦ край българската граница. Опитите за всяване на напрежение, на страх на хората ще продължат, защото сме само 6 месеца преди изборите. Некоректно е да всявате паника в това, че строителството на един ТЕЦ може да съсипе българския туризъм. Във Варна имаме ТЕЦ по-голям, отколкото ТЕЦ-а, колкото евентуално турците мислят да изградят, но има окончателно решение на Министерство на околната среда на Турция, че няма да се строи такъв ТЕЦ”, посочи министър Добрев.

Коментари


Публикуването е достъпно само след вход с facebook акаунта ви.