Делян Добрев заговори за отнемане на лиценза на ЧЕЗ

публикувано: 17/02/2013 - 20:45 | | коментирай сега
Делян Добрев заговори за отнемане на лиценза на ЧЕЗ

ДКЕВР ще оцени възможностите за отнемане на лиценза на ЧЕЗ. Това съобщи енергийният министър Делян Добрев на извънреден брифинг след масовите протести срещу монополите, цитиран от "Дарик".

Добрев допълни, че юристите правят преглед дали нарушенията, извършени от компанията и установени от Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ), налагат отнемането на лиценза. Министърът не изключи тази възможност.

Според доклада на АДФИ за ЧЕЗ - има сума по SLA договор, която е за консултации и управление в размер на 35 милиона лева, съобщи "Фокус". Регулаторът трябва да провери какви са тези 35 милиона лева за управление и консултации, каза Делян Добрев.

Теменужка Петкова, председател на Агенцията за държавна финансова инспекция, заяви, че в доклада от дейността на ЧЕЗ са констатирани нарушения на законодателството в областта на обществените поръчки, непровеждане на процедури при наличие на законови основания за това, неоснователно извършено договаряне, редица процедурни нарушения.

„Установихме, че голяма част от разходите – 83% за външни услуги и 92% за материали – са извършвани, като ЧЕЗ Разпределение България е сключвало договори със свързано предприятие – ЧЕЗ България АД. Ще бъде проверени дали ЧЕЗ е уведомило ДКЕВР за наличието на тези договори. За нарушенията сме съставили 13 акта за установяване на административни нарушения, по които предстои произнасяне на административно-наказващия орган с цел налагане на санкции и глоби”, каза Петкова.

Добрев заяви още, че на Държавната финансова инспекция ще бъде възложено да направи доклади и за останалите ЕРП-та. Освен това, от утре ще започнат промени на редица закони за повишаване на контрола не само върху ЕРП-ата, а на всички организации, които са фактори в ценообразуването, обеща Добрев.

Предвид високия обществен интерес ще бъде направено всичко възможно договорите с ЕРП-ата да бъдат разсекретени, каза още министърът.

Коментари


Публикуването е достъпно само след вход с facebook акаунта ви.