Депутатите се отказаха от решението виното да бъде само от грозде

публикувано: 23/05/2012 - 12:18 | | коментирай сега
Депутатите се отказаха от решението виното да бъде само от грозде

Вино ще може да се прави не само от грозде, а от ферментация и на други плодове. Това решиха депутатите, като приеха окончателно част от текстовете от закона за виното и спиртните напитки.

При това положение името на плода трябва да е изписано под формата на съставно наименование, съобщи „Дарик“ Данните, използвани при етикетирането, не трябва да въвеждат в заблуждение относно алкохолното съдържание на продукта, произхода, качеството и сорта на грозде, реколтата и действителния обед на съда.

Освен това трябва да бъдат посочени физическите и юридическите лица, които са участвали при производството или при пускането на продукта в обръщение.

Според първоначалния вариант, напитката трябваше да се прави само от грозде, но в крайна сметка депутатите се отказаха от него.

Продукт с алкохолно съдържание под 37,5% не може да се нарича ракия, гласи друг текст от документа. Минималното съдържание на алкохол в гроздовата ракия пък се фиксира на 40%,. Мастиката трябва да е поне 47%.

Новият закон предвижда глобите за тези, които произвеждат или продават напитки, неотговарящи на изискванията, да са от 10 000 до 100 000 лв. От 3000 до 30 000 лв. е глобата за всеки, който предлага спиртни напитки без ясен произход.

Коментари


Публикуването е достъпно само след вход с facebook акаунта ви.