Десетки хиляди излязоха на протест в цялата страна, в Пловдив изгориха Конституцията

публикувано: 24/02/2013 - 14:11 | | коментирай сега
Снимка: БГНЕС Снимка: БГНЕС

Десетки хиляди българи провеждат шествия и митинги в цялата страна днес. В София, едновременно се провеждат няколко многобройни протеста срещу монополите и държавната политика в енергийния сектор. Шествията обаче издигат и лозунги, на които са изписани имената на водещите политически партии и са задраскани със забранителен знак.

В София протестът тръгна от няколко лъча – пред сградата на Министерството на икономиката, пред НДК, на Орлов мост. Към протестите се присъединиха и студентите, които пък издигат искания за промяна на високите такси за висше образование.

Организаторите на протестите непрекъснато отправят предупреждения по мегафони, ако хората забележат възможни провокатори с маски и качулки, незабавно да сигнализират на полицията, която придружава шествията.

Най-многоброен е протестът пред Народното събрание, където се сляха част от шествията преди малко. Площадът пред парламента е пълен с хора и непрекъснато прииждат още. Сградата на Народното събрание е обградена с метални решетки, а зад тях е разположен полицейски кордон.

Издигат се лозунги "Мафия в костюми", "Благодаря ви българи, че се събудихте", "България над всичко и всичко за България", "Не на офшорните медии и банки", "Искаме промяна, няма да търпим", "Писнало ни е от беззаконие", „Не искаме да се раждаме с подкуп и да умираме в заеми. Искаме достоен живот”, „Вън на монополите”, „Банкстрери, свалете лихвите”, „Пирин е в беда. Спасете го сега”, както и „Прасета жалят за Буда”. Част от множеството блокира движението пред Софийския университет.

Протестна акция бе организирана и пред БНБ с конкретни искания за промени в банковата система, свързани с отпускането на кредити.

Роми от кв. Филиповци блокираха входа на магистрала „Люлин” на околовръстното шосе.

С възгласи „Долу монополите” и „Българи, юнаци” над 3000 души спряха движението и в двете платна на пътя София-Кюстендил между пътните възли Даскалово и Драгичево край Перник.

Хиляди други протестират в много градове на страната

 Пловдив – Изгориха демонстративно конституцията

Към 3000 души първоначално се събраха в изходната точка на протеста с начален час 11.00 ч. днес. Протестиращи демонстративно изгориха Конституцията, с мотива, че тя защитава само правата на богатите, а не на целия народ, предаде радио „Фокус”.

Броят на протестиращите непрекъснато нараства обаче и вече надхвърля 15 000. Към множеството се присъединиха представители на синдикат „Подкрепа”, Регионалната колегия на Българския лекарски съюз, студенти и дори представители на малцинствата, сред които и имами. Шествието се движи по улиците на града с звукови сирени, освирквания, скандирания, революционни песни и рецитиране на стихове на Вазов. В протеста участват и представители на местния бизнес, които носят плакат с надпис “Над 3000 работодатели са фалирали през 2012 година. Как се прави бизнес в тази държава?”.

 В даден момент цялото шествие падна на колене за България и запя химна. След това протестиращите преминаха през Главната улица и спряха пред сградата на ЕВН, където скандираха „Мафия”. Малко по-късно 0блокираха бул. “Шести септември”.

 Варна: Над 10 000 с национални флагове в мирно шествие

Над 10 000 души, почти всеки от които е с българския флаг, се движат в мирно шествие по бул. „Владислав Варненчик” като блокират по пътя си основни кръстовищаи. Участните в протеста пеят патриотични и възрожденски песни, издигат се лозунги и възгласи срещу монополите.

Бургас: Митинг на пл."Тройката"

Сградата на местното електроразпределително дружество бе сборният пункт на протестиращите в града днес. Със скандирания, шум на кречетала и сирени шествието се отправи към площад „Тройката”, където е основния митинг. Там ще бъдат прочетени решенията взети на срещата на инициативните комитети на протестиращите в Сливен.

Смолян: Шествие из града

Недоволните смолянчани тръгнаха от сградата на Театъра и се насочиха към стария център на Смолян, където от трибуната ще бъдат направени изказвания. Постоянно към шествието се присъединяват все повече и повече хора. Протестиращите развяват българския трикольор, носят табели и скандират "ЕВН е мафия" и "Долу провокаторите", в същото време се чуват и призвите "България" и "Хайде, народе, събуди се!".

Благоевград: Искания да се наложи мораториум върху декемврийските сметки

Парламентът или президентът да наложат мораториум върху декемврийските сметки за ток – това бе едно от исканията, издигнати от протестиращите в Благоевград. Към него инициативният комитет на протестите в града добави и прочете публично още няколко:

- Народното събрание да обяви за невалидни с нарочен акт сметките за физически и юридически лица за електроенергия.

- Да се разпусне ДКЕВР без сваляне на наказателна отговорност на управлявалите го до този момент.

- Да се осигури 50% гражданска квота в ДКЕВР и във всички останали държавни контролни регулаторни и лицензионни органи с право на блокираща квота.

- Да се направи пълно разследване на дейността на последното правителство от 2009 и досега за сключените приватизационни сделки, концесии, облигационни заеми, усвояване на евро фондовете и заменки, както и на предишните правителства.

- Незабавно да се въведе електронно правителство.

- Отпадане на имунитета на народните представители за действие или бездействие и въвеждане на право на отзоваване.

Протестиращите обявиха ,че дават една седмица за изпълнение на исканията им и се отправиха на мирно шествие посока ГУМ Благоевград, улица „Тодор Александров” и отново на площад „Георги Измирлиев”

 Сливен: Над 2000 са на площада, обявиха се категорично против провокатори

Над 2000 души се събрахана протеста, който се провежда на площад Хаджи Димитър в Сливен, В началото на протеста организаторите призоваха всички протестиращи да се разграничат от всякакви провокации и призоваха полицията също да следи за провокативни действия. На протеста бяха представени и всички искания, които бяха приети в Сливен по време на националната среща. Хората единодушно одобриха, това което е представено от организаторите, като искания. По – късно се очаква шествието от площад „Хаджи Димитър” да се насочи към електроразпределителното дружество в Сливен.

Коментари


Публикуването е достъпно само след вход с facebook акаунта ви.