Днес Бенедикт XVI абдикира - какво следва?

публикувано: 28/02/2013 - 13:15 | | коментирай сега
Днес Бенедикт XVI абдикира - какво следва?

След броени часове главата на Римокатолическата църква папа Бенедикт XVI ще слезе официално от престола. Абдикацията ще се състои в 21:00 ч. българско време и ще сложи край на близо осемгодишното управление на германеца Йозеф Алоис Рацингер във Ватикана.

Тази сутрин над 100 кардинали се събраха в Апостолическия дворец – резиденцията на папата в Рим, за да се сбогуват с Бенедикт. Точно преди 18:00 ч. българско време той ще напусне за последен път апартамента си, ще благодари на служителите, които му помагаха през последните години и ще се отправи към хеликоптерната площадка на Ватикана.

Оттам той ще отлети към Кастел Гандолфо – лятната папска резиденция в покрайнините на Рим. Около 18:30 ч. той ще се покаже за последен път на балкона, пред който се очаква да се съберат около 7000 поклонници, преди завинаги да се оттегли от публичния живот.

В 20:00 часа Бенедикт XVI ще предаде символите на властта - пръстена и печата.

В 21:00 ч. българско време портите на резиденцията ще се захлопнат, а швейцарската стража ще се отдръпне, отбелязвайки края на владичеството на Бенедикт XVI.

От този час нататък Йозеф Рацингер ще бъде наричан заслужил папа и, според собствените му думи, ще отдаде остатъка от живота си на молитви и размисли. Бившият папа ще се оттегли в манастир, разположен в земите на Ватикана веднага, след като новите му покои бъдат ремонтирани.

Бенедикт ще запази правото да носи бялото расо, разрешено само на папите, но без двойната къса мантия. Говорителят на Ватикана Фредерико Ломбарди обяви, че понтифът е решил да замени прочутите си червени обувки с кафяви, които са му били подарени от мексикански обущари по време на визитата му в страната миналата година.

Бенедикт ще води монашески живот и няма да се меси в избирането или работата на своя наследник.

Следващият папа ще бъде избран с тайно гласуване на конклава от кардинали, които ще дадат вота си по традиция в Сикстинската капела. Датата на конклава ще бъде уточнена след оттеглянето на Бенедикт.

Оттеглянето на папата от престола задейства поредица от вековни традиции и ритуали, които ще бъдат изпълнени в седмиците след овакантяването на най-високия пост в Римокатолическата църква. Така след 9 ч. в четвъртък църквата влиза в така наречения период Sede Vacante („празно кресло”), през който висш кардинал поема ръководните функции в Църквата, преди да бъде избран нов папа. Този кардинал, наричан камерленго или шамбелан, ще бъде италианецът Тарсизио Бертоне.

Традиционната роля на шамбелана е да потвърди смъртта на папата с ритуал, който включва трикратно почукване по челото на понтифа със сребърно чукче и извикване на рожденото му име. Шамбеланът е и човекът, който унищожава Пръстена на рибаря – златен пръстен с печат, изковаван специално за всеки папа. Тази церемония обичайно символизира официалния край на папското владичество.

От понеделник кардинали от целия свят ще присъстват на серия срещи, известни като общи конгрегации. На тях ще бъдат определени приоритетите на Римокатолическата църква за в бъдеще и ще бъдат набелязани вероятните кандидати за нов папа.

След това кардиналите ще се съберат на таен конклав, за да изберат новия понтиф чрез система за гласуване, установена още през 13. век. Всички конклави се провеждат в Сикстинската капела, а кардиналите се заклеват да пазят пълна тайна за случилото се вътре под страх от изключване от църквата.

На сутринта на конклава се провеждат две тайни гласувания, последвани от още две следобеда, докато един от кандидатите не спечели две трети от гласовете. В края на всяка сесия бюлетините се изгарят в печка заедно със специални химикали, които освобождават пушек над Апостолическия дворец. Димът е черен след всяко неуспешно гласуване и бял, когато новият папа е определен.

Коментари


Публикуването е достъпно само след вход с facebook акаунта ви.