Документи на Фед показват лидерите, подценили опасността от кризата

публикувано: 19/01/2013 - 15:03 | | коментирай сега
Документи на Фед показват лидерите, подценили опасността от кризата

Американският Федерален резерв (Фед) е подценил заплахата от възникващата глобална финансова криза през 2007 г. Това сочат копия от записи на срещите на лидерите му непосредствено преди икономическия колапс, сочи Би Би Си.

Документите показват, че управителя на Фед Бен Бернанке е искал да се задържи реакцията на резерва спрямо нарастващата паника на пазарите по това време. През декември 2007 г. той е заявил, че не очаква изпадане в несъстоятелност или банкрут сред основните финансови институции на Америка по това време.

Въпреки това много американски банки и други снабдители на финансови услуги в страната трябваше да бъдат спасявани от правителството през 2008 г. Основни кредитори бяха подпомогнати с милиарди заради дългове по ипотеки, след като пазарът на имоти в САЩ се срина. Инвестиционни банки като Bear Stearns имаха нужда от правителствени фондове преди да бъдат продадени на по-ниска цена. Други като Lehamn Brothers бяха изцяло затворени. Финансовата криза, стартирала в Щатите заради ипотечния балон, бързо се разпространи в целия свят.

Огласените сега документи от срещите на ръководителите на резерва показват още, че американският секретар на хазната през 2007 г. Тимъти Гийтнър също е подценил опасността от кризата. През месец август на конкретната година Гийтнър, който тогава бе президент на Нюйоркския федерален резерв, е заявил че "няма индикации големи и по-диверсифицирани институции да са изправени пред някакво напрежение във финансирането”.

Освен това Джанет Йелън – друг член на най-висшата комисия на Фед – Федералната комисия за отворен пазар, е заявила през октомври 2007 г.„смятам, че най-вероятният изход е икономиката да се придвижи напред към меко кацане”.

Коментари


Публикуването е достъпно само след вход с facebook акаунта ви.