Двата най-големи университета излизат на протести днес

публикувано: 27/02/2013 - 11:00 | | коментирай сега
Снимка: БНР Снимка: БНР

Студентите от двата най-големи университета в България – Софийския „Климент Охридски” и УНСС, започват протести. Тяхното начало е в 14 часа днес в дворовете на висшите заведения.

Протестиращите студенти смятат, че не трябва да поемат тежестта на поредното увеличение на таксите, защото така не се повишава нито качеството на образованието, нито се решават проблемите с вузовете като цяло. Академичните съвети на двата вуза са приели нарастване на таксите с 8% за Софийския университет и с 33% за УНСС.

„Протестираме срещу увеличението на таксите. Считаме, че това е нещо, което не бива да се случва в държава, където прагът на бедност е примерно 241 лева. 25% от хората живеят под него. Изведнъж да се вдига таксата толкова драстично - ние протестираме срещу университета, тъй като той е този, който е избрал пътя. Той е бил между „чука и наковалнята", ние това го разбираме, но той на практика е решил да чука заедно с чукá", заяви пред „Дарик” Веселин Панчев, един от организаторите на протеста в УНСС.

Организаторите призовават преподавателите в двата вуза да подкрепят студентите, за да могат заедно да се борят за промяна на държавната политика във висшето образование.

Коментари


Публикуването е достъпно само след вход с facebook акаунта ви.