ЕК: Гърция излиза от рецесия догодина

публикувано: 07/11/2012 - 18:20 | | коментирай сега
ЕК: Гърция излиза от рецесия догодина

 Блокиралата икономика на Гърция ще започне да излиза от 6-годишната си рецесия през втората половина на следващата година и ще започне да нараства умерено през 2014 г. Прогнозата е на Европейската комисия. Нейните очаквания са по-оптимистични от тези на правителството на страната, пише "Ройтерс".

 Комисията заяви, че очаква икономиката на Гърция да се свие с 4,2% през 2013 г. и да се разшири с 0.6% през следващата година. Най-тежката криза в страната от шест десетилетия насам вече сви икономиката с 1/5 и остави всеки четвърти там без работа. Комисията казва, че нейните прогнози ще се сбъднат само ако Гърция продължи да спазва споразумението си с Международния валутен фонд и европейските кредитори.

 Гръцкото правителство очаква икономиката да се свие с 4,5% през 2013 г. и да отбележи едва 0,2% растеж през 2014 г. Парламентът гласува нов пакет за икономии и бюджетни съкращения, който трябва да осигури 31,5 млрд. лв. помощ, с които страната да плати дълговете си и да рекапитализира своите банки. Комисията очаква публичният дълг на Гърция да се увеличи до 176,7% от брутния вътрешен продукт през 2012 г., с 16 процентни пункта повече, отколкото прогнозираните през пролетта.

 

Коментари


Публикуването е достъпно само след вход с facebook акаунта ви.