ЕК готова с проект за по-единен и отворен европейски пазар

публикувано: 03/10/2012 - 15:36 | | коментирай сега
ЕК готова с проект за по-единен и отворен европейски пазар

Европейската комисия представи нови предложения, за да улесни бизнеса в рамките на Европейския съюз. Актът за единния пазар на комисията има четири основни цели. Те включват насърчаването на мобилността на гражданите и бизнеса през границите, което прави по-лесно да получат достъп до финансиране в целия ЕС, предава BBC.

Проектът също така има за цел да засили социалното предприемачество и да повши доверието на потребителите. Комисията заяви, че новият акт следва повишаване на заетостта в целия регион и особено тази за младите хора. Първият такъв проект за единния пазар беше приет през април миналата година.

Комисията заяви, че вторият акт, с втори набор от приоритети е необходим, за да продължат да нарастват инвестициите и движението на капитали в рамките на единния пазар.

Сред основните му цели са:

- Онлайн плащанията да станат по-ефективни. Комисията смята, че 35% от интернет потребителите не пазаруват онлайн, защото имат съмнения относно начините на плащане.

- Отваряне на вътрешни услуги за железопътен превоз на пътници за оператори от други държави членки.

- Ускоряване на идеята за отварянето на въздушното пространство на ЕС, така че то да функционира като единен субект - нещо, което комисията казва, че може да спести на пътуващите със самолет 5 млрд. евро на година

- Отваряне на енергийните пазари, така че 500-те милиона граждани на ЕС да могат да избират доставките на ток в целия регион на ЕС - нещо, което комисията се казва, че ще спести 13 млрд. евро, ако всички граждани, преминат към най-евтината тарифа.

Комисията ще представи всички ключови законодателни предложения на новия акт през пролетта на 2013 г., а останалите до края на следващата година.

Коментари


Публикуването е достъпно само след вход с facebook акаунта ви.