ЕК ще обсъжда налагането на квота за жените в бизнеса

публикувано: 23/10/2012 - 11:27 | | коментирай сега
ЕК ще обсъжда налагането на квота за жените в бизнеса

Еврокомисията ще обсъжда предложение относно въвеждането на квоти за жените в корпоративните бордове. Европейският комисар по правосъдието Вивиан Рединг подкрепя идеята това да стане задължително и компаниите да запазят 40% от местата в бордовете си за жени, предава BBC.

Няколко страни, включително Великобритания, обаче са против. Дебатът се случва след като Европейският парламент разкритикува липсата на жени-кандидати за ръководните постове в Европейската централна банка (ЕЦБ).

Предложението за квотите по плана на комисар Рединг ще бъде обсъдено днес в Страсбург. Ако събере достатъчно гласове, то ще бъде внесено в Европейския парламент. В момента по-малко от 15% от бордовете на компании в държавите-членки на ЕС са заети от жени, според комисията. Предложението за задължителна квота идва след като Франция, Испания, Италия, Исландия и Белгия въведоха такава.

Тази година сп. "Мениджър" организира форум "Нежната сила на жените в бизнеса". В него водещи бизнес представители търсиха устойчив модел за утвърждаване на дамите в корпоративния свят.

етикети: жени бизнес

Коментари


Публикуването е достъпно само след вход с facebook акаунта ви.