ЕС слага таван на бонусите на банкерите

публикувано: 28/02/2013 - 12:00 | | коментирай сега
Овладяването на банкерските бонуси е записано в закон, част от по-широк набор от мерки и регулации, известен като "Базел III". Овладяването на банкерските бонуси е записано в закон, част от по-широк набор от мерки и регулации, известен като "Базел III".

Европейските министри се споразумяха за нови финансови правила в ЕС, включително за поставянето на максимален размер на бонусите на банкерите. Според договорката бонусите вече ще бъдат с размер до този на фиксираната годишната заплата на банкера, но ще може да се повишават до сумата от две годишни заплати, ако мнозинство от акционерите на конкретната банка се съгласи.

Решението бе взето след 8 часа интензивни преговори в Брюксел между членовете на Европейския парламент, представители на Европейската комисия и на 27-те страни членки, съобщава Би Би Си. Привеждането му в сила предстои. Смята се, че валидирането е само формалност.

Великобритания бе против. Тя опита да го блокира. Споразумението за регулиране на бонусите се смята за неуспех за Лондонското сити, отбелязват медии в Обединеното кралство. Налагането на правило за регулиране на допълнителните възнаграждения стандартизира поведението на всички европейски банки. То идва след установяването на правила за финансов надзор в Еврозоната чрез отдаването на власт на Европейската централна банка във Франкфурт. След като таванът върху бонусите влезе в сила, лондонският банкерски свят ще загуби част от свободата си и ще се подчинява в по-висока степен на режим, наложен от Брюксел, смятат представителите на Великобритания.

Коментари


Публикуването е достъпно само след вход с facebook акаунта ви.