Европол: 380 футболни мача от топ ниво са били уговорени в Европа

публикувано: 04/02/2013 - 15:06 | | коментирай сега
Европол: 380 футболни мача от топ ниво са били уговорени в Европа

380 футболни двубои на високо равнище в Европа са били опорочени с предварително договорен резултат. Това обявиха сензационно на пресконференция в холандския град Хага от европейската полицейска служба Европол.

Води се съдебно разследване. Шефът на службата Роб Уейнрайт не посочи кои конкретни мачове са били уредени, заради продължаващото разследване. Той обаче отбеляза, че срещите са били играни в 15 европейски държави. Един от тях е от Английската висша лига, проведен в период до 3-4 години назад във времето, съобщава Би Би Си. Уредени са били мачове и от Световното първенство и от Европейския шампионат.

От нагласените мачове само в Германия участници в престъпната схема са спечелили 16 милиона евро, сочи Европол. „Това е работа на заподозряна организирана престъпна група, базирана в Азия, която оперира с криминални мрежи в цяла Европа“, заяви Роб Уейнрайт. „За нас е ясно, че това е най-голямото досега разследване на уреждане на мачове в Европа. (...) „Разкрихме обширна криминална мрежа“, добави той.

Разследването е продължило 18 месеца. Обвинени са 425 души, свързани със схемата. Сред тях има играчи, официални лица – представители на клубове.

Коментари


Публикуването е достъпно само след вход с facebook акаунта ви.