Еврозоната влезе в рецесия

публикувано: 15/11/2012 - 15:44 | | коментирай сега
Еврозоната влезе в рецесия

Икономиката на Еврозоната е изпаднала в рецесия през третото тримесечие на годината, предаде „Франс прес”, позовавайки се на „Евростат”.  БВП на Еврозоната се е свил с 0,1% в сравнение с трите месеца до юни, когато отчете спад от 0,2%. По правило в рецесия се влиза след две поредни тримесечия със спад.

В сравнение с третото тримесечие на 2011 година икономиката на Еврозоната се е свила с 0,6%

Германия е успяла да отчете ръст от 0,2% през второто тримесечие, както и Франция, но икономиките на Испания и Италия са се свили съответно с 0,3% и 0,2%.

Великобритания, която не е във валутния съюз, е успяла да отбележи стабилен растеж от 1%, подкрепен от Олимпиадата.

Междувременно стана ясно, че годишната инфлацията през октомври в Еврозоната е намаляла с 0,1 процентни пункта спрямо септември, достигайки до 2,5%. Годишната инфлация във валутния съюз остава 23-и пореден месец над заложената граница от Европейската централна банка (ЕЦБ) около 2%.

Според „Евростат“ най-сериозно влияние върху ръста на потребителските цени през септември са оказали транспорта (4,1%), домакинство и алкохола и тютюневите изделия (по 4,1%). В същото време най-ниски са стойностите при комуникациите (-3,5%), отдиха и културните развлечения (1%), облекла и домакинско оборудване (по 1,2%).

Коментари


Публикуването е достъпно само след вход с facebook акаунта ви.