Fitch хвали Гърция

публикувано: 06/02/2013 - 12:30 | | коментирай сега
Fitch хвали Гърция

Международната рейтингова агенция Fitch похвали Гърция за усилията й за намаляване на бюджетния дефицит и дълга на страната, предават местните медии. Агенцията отбеляза, че Гърция е успяла да постигне фискалните си цели за 2012 година, въпреки продължаващата рецесия.

Според данните на минисерството на финансите, обявени в понеделник, общият правителствен дефицит е намалял до 12,5 млрд.евро или 6,6% от БВП от 19,68 млрд. евро или 9,4% от БВП в края на 2011 г. Целта за 2012 г. беше за дефицит от 12,88 млрд. евро. Първоначалните данни показват първичен излишък от 435 милиона евро в сравнение с първичен дефицит от 3,5 млрд. евро за 2011 г.

Според Fitch това се дължи на успеха на гръцкото правителство да съкрати разходите и да намали държавния дълг чрез програмата за реструктуриране и схемата за обратно изкупуване на облигации.

От Fitch отбелязват, че намаляването на дефицита и подобряването на състоянието по текущата сметка показват, че гръцката икономика е влязла във фаза на стабилизиране. Въпреки това, важно е реформите да продължат, за да може страната да постигне устойчив ръст, подчертават от рейтинговата агенция.

Коментари


Публикуването е достъпно само след вход с facebook акаунта ви.