Fitch оряза рейтинга на Испания с три пункта

публикувано: 07/06/2012 - 20:24 | | коментирай сега
Fitch оряза рейтинга на Испания с три пункта

Международната рейтингова агенция Fitch оряза драстично кредитния рейтинг на Испания. Оценката беше намалена с три пункта от „А” на „ВВВ”. Понижението идва седмица след като в Fitch намали рейтингите на 8 банки в автономни области.

Задълбочаващата се банкова криза в страната, увеличаващия се дълг и  рецесията са основните причини за намаляване на кредитния рейтинг на Испания.

През изминалата седмица водещи политици в Испания заговориха, че има вероятност страната им да потърси международна помощ от Европейския съюз, Европеската централна банка и Международния валутен фонд.

Медии в страната огласиха една твърде стряскаща цифра за необходимата външна финансова помощ - 350 млрд. евро. От тях 75 млрд. евро ще отидат за рекапитализиране на банките в страната.

Всички тези новини идват само седмица след като правителството на Мариано Рахой увери, че страната ще се справи сама с финансовите си проблеми. Премиерът лично заяви, че Испания не се нуждае от чужда помощ.

Вчера президентът и главен изпълнителен директор на Fitch Пол Тейлър заяви, че лидерите на еврозоната излагат на опасност валутния съюз с тяхната нерешителност за справяне с проблемите.

„Ние се люшкаме от криза в криза. Надяваме се, че системата ще успее да се стабилизира, но рискът да се случи обратното се увеличава, с оглед на проблемите, които лидерите на еврозоната отлагат да решат, Увереността ни през последния месец отслабна”, заяви Тейлър.

Коментари


Публикуването е достъпно само след вход с facebook акаунта ви.