Fitch потвърди рейтинга на България със стабилна прогноза

публикувано: 18/07/2012 - 13:13 | | коментирай сега
Fitch потвърди рейтинга на България със стабилна прогноза

Международната рейтингова агенция Fitch потвърди дългосрочния кредитен рейтинг на България в чуждестранна валута на "BBB-" и дългосрочния рейтинг в местна валута на "BBB". Перспективата и на двата показателя е "стабилна".

Анализаторите са потвърдили рейтинга, заради успешната финансова консолидация, стабилната фискална политика и ребалансираща се икономика. Те отбелязват, че растежът остава слаб по стандартите за категорията "ВВВ", а опасността от "заразяване" при засилване на кризата в Eврозоната по търговските и финансовите канали остава осезаема. Това според тях е предпоставка рейтингът да не бъде повишаван за момента.

От Fitch очакват заложеният през 2012 г. бюджетен дефицит от 1,6% от брутния вътрешен продукт на България да бъде постигнат основно чрез успешен контрол върху разходите. Фискалният резерв в края на май е намалял до около 6% от БВП, но ще бъде попълнен от емитираните през юли еврооблигации на стойност почти 1 млрд. евро. Експертите от агенцията анализират, че намаляването на фискалния резерв не е негативен индикатор за въздействие върху рейтинга, тъй като българският суверен си запазва възможността за достъп до пазарите.

етикети: Fitch

Коментари


Публикуването е достъпно само след вход с facebook акаунта ви.