Fitch предрича фалит за Аржентина

публикувано: 28/11/2012 - 11:43 | | коментирай сега
Fitch предрича фалит за Аржентина

Аржентина е на границата на фалита, обяви международната рейтингова агенция Fitch. Изводът е част от решението на агенцията да намали дългосрочния рейтинг на дълга на страната в чуждестранна валута с пет пункта - от B до CC с негативна прогноза.

Краткосрочният рейтинг също бе понижен, с четири степени от В до С, също с негативна прогноза.

Порязването на рейтинга е вследствие на решението на съд в Ню Йорк от 21 ноември, с което аржентинските власти се задължават да изплатят 1,3 млрд. долара стари задължения на фондовете Elliott Capital Management и Aurelius Capital Management. Погасяването трябва да стане най-късно до 15 декември.

По оценка на Fitch, Аржентина, която преживява финансови трудности, най-вероятно няма да успее да намери средствата и ще бъде принудена да обяви фалит. Заедно с повишаването на риска от дефолт, Fitch мотивира понижението на рейтинга на страната с още няколко фактора, сред които засилващата се кономическа рецесия, слабата валута, социалната нестабилност и нарастващото политическо напрежение в страната.

Междувременно аржентинските власти обявиха, че не признават решението на нюйорския съд и ще го обжалват.

Предисторията на днешния удар по икономиката на страната датира още от 2001 г., когато Аржентина обявява фалит по сделките с държавни облигации на обща стойност 100 млрд. долара. Тогава, след продължителни преговори, властите на страната успяват да договорят реструктуриране на дълга с всички кредитори с изключение на фондовете Elliott Capital Management и Aurelius Capital Management. Управите на двата фонда завеждат дела срещу Аржентина в различни страни по света. Едва сега съдът в Ню Йорк се произнася в тяхна полза.

Коментари


Публикуването е достъпно само след вход с facebook акаунта ви.