Франция приема най-суровия си бюджет от 30 години насам

публикувано: 28/09/2012 - 11:48 | | коментирай сега
Франция приема най-суровия си бюджет от 30 години насам

Правителството на френския президент Франсоа Оланд трябва да представи първия си бюджет, който се очаква да доведе до рязко намаляване на публичния дефицит. Финансовият план ще включва мерки за спестяване на 30 млрд. евро – колкото е дупката във финансите на страната. Предполага се, че около две трети от парите ще дойдат от увеличение на данъците, а не от съкращения на разходите, предава BBC.

Новината идва в момент, когато данните показват, че икономиката се бори, за да постигне необходимия растеж. Самият Оланд заяви, че бюджетът ще бъде най-суровият за Франция от 30 години насам.

Планираната 75% данъчна ставка да бъде наложена на хората с годишен доход от над 1 млн. евро, което беше посрещнато с протести от страна на бизнес средите във Франция, но Оланд намекна, че тя може да бъде пусната след две години.

"Девет от десет френски данъкоплатци няма да бъдат засегнати от увеличенията на данъците”, заяви френският премиер Жан-Марк Еро. "Тези нови мерки ще пощадят средната и работническата класа", добави той. Той заяви още, че Франция ще изпълни целта си за дефицит до под 3% от БВП.

През изминалата седмица безработицата в страната се е повишила до повече от 3 милиона, най-високо ниво откакто Франция се присъедини към ЕС. Междувременно продукцията е паднала до най-ниското си ниво от три и половина години. Френската икономика претърпя и три последователни години на нулев ръст.

Коментари


Публикуването е достъпно само след вход с facebook акаунта ви.