Германски депутат посъветва Италия да напусне Еврозоната

публикувано: 01/03/2013 - 16:12 | | коментирай сега
Германски депутат посъветва Италия да напусне Еврозоната

Депутатът от управляващия Германия Християндемократическия съюз (ХДС) Клаус-Петер Вилш призова Италия да напусне Еврозоната, ако не може да се придържа към правилата на ЕС след изборите с неубедителен резултат, предаде „Франс прес”.

„Ако не може хората в една страна да бъдат убедени да се придържат към поетите ангажименти от гледна точка на единната валута, то тогава ние не може да настояваме отвън за нови избори, но тази страна трябва да се върне към старата си валута”, каза Вилш.

„Ако искаме да се върнем към мирно и уважително сътрудничество в Европа и да приемем насериозно правото на хората на самоопределение, то трябва да се откажем от тази евро-Европа идеология”, посочи консервативният политик, който е известен евроскептик.

Ситуацията в Италия стана доста сложна след провелите се избори в неделя. Според резултатите лявоцентристката коалиция на Пиер Луиджи Берсани е победила опонентите си от десноцентристката коалиция на Силвио Берлускони с минимална разлика от едва 0,4 на сто или 125 хиляди гласа в долната камара. Министерството на вътрешните работи, което изпълнява функциите на избирателна комисия, съобщи, че левоцентристите са получили 29,56% от гласовете, а опонентите им от коалицията на Берлускони - 29,17%.

Резултатите са толкова близки, че малко вероятно е да бъде сформирано стабилно правителство, което да проведе успешни структурни промени, коментират анализатори. Освен това законодателството в Италия е такова, че не може да се управлява без абсолютно мнозинство в двете камари. Местните медии прогнозират, че даже може да се стигне до нови избори, което допълнително ще влоши ситуацията в страната.

Днес бяха публикувани окончателните данни за икономиката на Италия. Според тях за цялата изминала година БВП се е свил с 2,4% , а публичният дълг е достигнал 127% от БВП от 120,8% през 2011 г. По данни на „Истат” през миналата година Италия е успяла да намали публичния си дефицит до 3% от БВП от 3,8% през 2011 г.

Тревожни са данните и за безработицата, които показват, че тя е достигнала до най-високите си нива от началото на оповестяването на месечните данни за безработицата през януари 2004 г. Коефициентът на безработица през първия месец на 2013 г. е бил 11,7%. През януари без работа са били приблизително 3 млн. италианци, което е с 22,7% повече в сравнение със същия период година по-рано.

Безработицата сред младежите на възраст между 15 и 24 години е достигнала рекордните 38,7%.

етикети: еврозона Италия

Коментари


Публикуването е достъпно само след вход с facebook акаунта ви.