Google с лого игра, посветена на Франк Замбони

публикувано: 16/01/2013 - 01:48 | | коментирай сега
Google с лого игра, посветена на Франк Замбони

Световната търсачка Google посреща потребителите на днешната дата - 16 януари, с интерактивна игра на мястото на логото си, посветена на Франк Джоузеф Замбони. Той е американски изобретател, известен с това, че създава машина за подравняване на повърхността на ледените пързалки.

За да играете играта в логото на Google, посветена на този изобретател, трябва да я стартирате с бутона “play”. Няколко фигурки на пързалящи се човечета, а по-късно и хокеисти, ще пристигнат и ще преминат по ледената повърхност на открилото се пред вас поле. След това вие ще трябва да пристигнете със своята машина и да загладите леда. Можете да придвижвате изобретението на Франк Замбони в играта чрез левия и десния бутон на мишката си. Ако ви свърши горивото, играта ще спре.

Франк Замбони е роден през 1901 г. в Юрека, щата Юта. Дете е на италиански емигранти, пристигнали в САЩ. Родителите му купуват ферма в Лава Хот Спрингс, близо до Покатело, Айдахо, където израства. През 1920 г. семейството се мести в пристанищния район на Лос Анджелис. Не след дълго Замбони се записва да учи в търговското училище в Чикаго. През 1922 г. основава в предградията на Ел Ей фирма за електрозахранване заедно с по-малкия си брат Лорънс. На следващата година се жени. По-късно му се раждат и три деца.

През 1927 г. той и брат му добавят към бизнеса си завод за производство и обработка на лед. Към 1939 година бизнесът им запада заради напредъка на електрически управляваните машини за охлаждане. Ето защо двамата предприемчиво решават да използват останалите си съоръжения за охладяване, в които не виждат търговско бъдеще, за да открият публична ледена пързалка за кънки наблизо. Начинанието им се оказва крайно успешно, особено след като Франк измисля начин да заглажда неравната ледена повърхност, нагъвана от тръбите под леда, инсталирани в пода, за да го държат замръзнал. Днес пързалката им все още работи и още е собственост на семейство Замбони.

През 1949 година Франк избретява машината, която превръща задачата по обработването на повърхността на леда за любителите на кънките и хокея в 10-минутна работа за един човек, вместо в начинание от час и половина, изпълнявано от трима. 

Коментари


Публикуването е достъпно само след вход с facebook акаунта ви.