Гръцкият финансов министър: Това е последната година от гръцката рецесия!

публикувано: 29/01/2013 - 11:33 | | коментирай сега
Кадър: Би Би Си Кадър: Би Би Си

Финансовият министър на Гърция Янис Стурнарас заяви, че към последното тримесечие на 2013 г. гръцката икономика ще отбележи възстановяване от продължителната рецесия. Той вярва, че най-лошото за страната му е минало, съобщава Би Би Си. „Определено има светлинка на надежда; светлинка в края на тунела”, каза министърът.

Гърция продължава да налага безпрецедентни реформи в икономиката си. В края на миналата година бе одобрен поредният спасителен транш от кредиторите й ЕС, ЕЦБ и МВФ.

„Вероятността Гърция да напусне Еврозоната – така нареченият „грекзит” – сега е много малка”, коментира Стурнарас. „Успяхме да преобърнем икономиката. От страна на пазарите има много оптимизъм. Депозити се връщат в банките, правителството плаща надниците си на частния сектор и има промяна в това как Европа ни вижда. Така че всички водещи индикатори са положителни. Ние сме на две трети от пътя към целта си. Хората могат да имат надежда”, добави той. Според него Гърция ще отбележи растеж следващата година, дори ако икономиката й през тази се свие с очакваните 4,5%.

„Чувствам се сигурен, 100% сигурен, че това ще бъде последната година на гръцката рецесия”, смята Стурнарас.

Коментари


Публикуването е достъпно само след вход с facebook акаунта ви.